«Καταρρέει» η οικονομία της Τουρκίας: Iστορική πτώση για την τουρκική λίρα

Ο Ερντογάν καθαίρεσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας

τουρκική οικονομία

Υπό κατάρρευση είναι η τουρκική οικονομία τις τελευταίες ώρες, αφού η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχώρησε κατά 17% και πλέον, φθάνοντας κοντά στο ιστορικό της ναδίρ. Η πτώση αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά την καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας και πρώην υπουργού Οικονομικών Νάτζι Αμπάλ από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν σε 8,47:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά την έναρξη των συναλλαγών, έναντι 7,22:1 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Κατόπιν ανακτήθηκε μέρος του χαμένου εδάφους, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 8,09 λίρες για ένα δολάριο.

Στο χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης ενεργοποιήθηκε η πρακτική διακοπής λειτουργίας του και οι συναλλαγές σταμάτησαν επί μισή ώρα όταν η πτώση έφτασε στο 6,65%. Αργότερα, άρχισαν πάλι οι συναλλαγές, αλλά όταν οι απώλειες έφτασαν πάλι πάνω από 7%, πάλι ενεργοποιήθηκε ο κόφτης και διακόπηκαν οι συναλλαγές.

Η καθαίρεση του Αμπάλ και η πτώση της τουρκικής οικονομίας

Ο κ. Αμπάλ, που βρισκόταν στη θέση του για μόλις πέντε μήνες, καθαιρέθηκε δυνάμει προεδρικού διατάγματος, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, στο οποίο δεν εξηγήθηκε το γιατί.

Ωστόσο, η εξέλιξη σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την αύξηση κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να «φρενάρει» τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμπάλ είναι ο τρίτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας που καθαιρέθηκε από τα μέσα του 2019.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, θιασώτης της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης με υποστήριξη από τις τράπεζες, εναντιώνεται πάγια στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

τουρκική οικονομία

Καταρρέει η τουρκική λίρα μετά την καθαίρεση του  διοικητής της κεντρικής τράπεζας. AP Images

Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Αμπάλ

Τον κ. Αμπάλ αντικατέστησε ο οικονομολόγος Σαχάπ Καβτζίογλου, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), εξέλιξη που προφανώς οι αγορές εξέλαβαν ως αμφισβήτηση της μελλοντικής ανεξαρτησίας του τουρκικού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος.

Ο νέος διοικητής υποσχέθηκε χθες, Κυριακή, ότι δε θα προχωρήσει σε απρόσμενες, σημαντικές αλλαγές πολιτικής και ότι θα εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η πραγματική δοκιμασία για τη λίρα θα έρθει όταν ανοίξουν οι αγορές στην Ευρώπη. Η άνοδος του πληθωρισμού και η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας τα τελευταία χρόνια έχουν πλήξει τη δημοτικότητα του προέδρου Ερντογάν.

«Πυρά» κατά του Ερντογάν

Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρόεδρος του κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ερντογάν.

«O κύριος Ερντογάν άδικα ταλαιπωρεί τον κόσμο. Έτσι όπως κυβερνάει με ένα προεδρικό διάταγμα μπορεί να διορίσει τον εαυτό του, δηλαδή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Έτσι μόνος του μπορεί να κάνει αυτό που επιθυμεί και να λέει “αυξήστε  τα επιτόκια, μειώστε τα επιτόκια”. Του προτείνουμε γρήγορη λύση! Είναι κρίμα για τους διοικητές, η Τράπεζα που θα έπρεπε να είναι ο πιο αξιόπιστος οργανισμός του κράτους, να έχει μετατραπεί “στο παιδί για τις σφαλιάρες”. Με αυτόν τον τρόπο διακυβέρνησης δεν μπορεί να υπάρχει σταθερότητα και αξιοπιστία της οικονομίας».

Ένταση στην Τουρκία και για το «όχι» Ερντογάν στην προστασία των γυναικών

Στο μεταξύ ένταση έχει ξεσπάσει και για το «όχι» του Ερντογάν στην προστασία των γυναικών από τη βία.

Τουρκία δικαιώματα γυναικών

Στους δρόμους χιλιάδες γυναίκες στην Τουρκία μετά την απόφαση Ερντογάν για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. AP Images

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να αναθεωρήσει την απόφασή του και να μην αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών, μια ενέργεια που ήδη επικρίνεται στην Ευρώπη. Την Τετάρτη σε συνέδριο θα ανακοινώσει το μανιφέστο που θα ισχύει μέχρι το 2023.

Τουρκία: Αποχώρησε από τη συμφωνία για προστασία των γυναικών από τη βία

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, στην Κωνσταντινούπολη οι γυναίκες βγήκαν στα μπαλκόνια, ενώ το Σάββατο πλήθος κόσμου διαδήλωσε σε μεγάλες πόλεις της χώρας για την απόφαση αυτή.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top