Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: 10 πρωθυπουργοί γένους θηλυκού

Ακόμα και σήμερα αποτελούν τη μειονότητα στον πολιτικό κόσμο

γυναίκες πρωθυπουργοί

Μειονότητα αποτελούν οι γυναίκες που έχουν αναλάβει τα «ηνία» της χώρας τους. Οι πρωθυπουργοί γένους θηλυκού αποτελούν, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα ένα σπάνιο «είδος», υπερτονίζοντας την ανισότητα που υπάρχει ανάμεσα στα φύλα. 

Ωστόσο η εποχή φαίνεται πως αλλάζει, καθώς όλο και περισσότερες φωνές και κινήματα ζητούν ισότητα. Αυτή τη στιγμή, 10 είναι οι γυναίκες - αρχηγοί κρατών, οι οποίες κάνουν τη διαφορά στον πολιτικό κόσμο.

1. Τζασίντα Άρντερν - Νέα Ζηλανδία

Τζασίντα Άρντερν - Νέα Ζηλανδία

Η 40χρονη Τζασίντα Άρντερν κυβερνά τη Νέα Ζηλανδία από το 2017. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ολόκληρης της χώρας χάρη στους καλούς χειρισμούς της σε σοβαρά ζητήματα, όπως η πανδημία. Έχει ήδη καταφέρει να μείνει στην Iστορία, ως μια μάχιμη πολιτικός.

2. Σάνα Μαρίν - Φινλανδία

Σάνα Μαρίν - Φινλανδία

Η 36χρονη Σάνα Μάριν ανέλαβε την εξουσία της Φινλανδίας τον Δεκέμβριο του 2019. Μέχρι τότε, ήταν υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών. Η Μάριν περιγράφει τον εαυτό της ως ένα «παιδί ουράνιου τόξου», καθώς είναι παιδί δυο ομόφυλων γονέων. Όπως λέει η ίδια, η οικογένειά της τής δίδαξε την ισότητα, τη σημασία της δικαιοσύνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

3. Μέττε Φρεντέρικσεν - Δανία

Μέττε Φρεντέρικσεν - Δανία

Η 43χρονη Μέττε Φρεντέρικσεν ανέλαβε τα ηνία της χώρας το καλοκαίρι του 2019. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος νεολαίας για τη Δανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων και εξελέγη στο κοινοβούλιο εκπροσωπώντας την Κοπεγχάγη στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου 2001.

4. Μία Μότλεϊ - Μπαρμπάντος

Μία Μότλεϊ - Μπαρμπέιντος

Η Μία Μότλεϊ είναι δικηγόρος και πολιτικός από τα Μπαρμπάντος, πρωθυπουργός από τον Μάιο του 2018 και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος (BLP). Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της νησιωτικής χώρας.

5. Κατρίν Γιακομπσντότιρ - Ισλανδία

Κατρίν Γιακομπσντότιρ - Ισλανδία 

Η 45χρονη Γιακομπσντότιρ είναι πρωθυπουργός της Ισλανδίας από το 2017. Είναι μητέρα τριών παιδιών και μάχεται για το περιβάλλον, την ισότητα των φύλων, την υποδοχή προσφύγων και την ενότητα.

6. Άνα Μπρνάμπιτς - Σερβία

Άνα Μπρνάμπιτς - Σερβία

Η 45χρονη Μπρνάμπιτς είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Σερβίας και η πρώτη πρωθυπουργός που έχει δηλώσει ανοιχτά ομοφυλόφιλη σε μια χώρα με αρνητικές κοινωνικές απόψεις για την ομοφυλοφιλία. 

7. Άνγκελα Μέρκελ - Γερμανία

Άνγκελα Μέρκελ - Γερμανία

Η 66χρονη πολιτικός γεννήθηκε στο Αμβούργο. Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871 και η πρώτη πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας. Ασκεί καθήκοντα καγκελαρίου της Γερμανίας από το 2005 έως και σήμερα.

8. Σεΐχ Χασίνα - Μπαγκλαντές

Σεΐχ Χασίνα - Μπαγκλαντές

Η 74χρονη σήμερα Χασίνα ήταν για πρώτη φορά πρωθυπουργός από τις 23 Ιουνίου του 1996 ως τις 15 Ιουλίου του 2001 και επανήλθε στην εξουσία έπειτα από τη σαρωτική νίκη του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές του 2008. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Αουάμι, σημαντικού πολιτικού κόμματος, από το 1981. Είναι η μακροβιότερη πρωθυπουργός στην ιστορία του Μπανγκλαντές. 

9. Έρνα Σόλμπεργκ - Νορβηγία

Έρνα Σόλμπεργκ - Νορβηγία

Η 59χρονη Σόλμπεργκ είναι Νορβηγίδα πολιτικός, πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Νορβηγίας από το 2004 και, μετά τις εκλογές του 2013, πρωθυπουργός της χώρας, διαδεχόμενη τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Της έχει δοθεί το προσωνύμιο «Jern-Erna» δηλαδή «Σιδηρά Έρνα», κυρίως εξαιτίας της αυστηρής πολιτικής της απέναντι στους αιτούντες ασύλου.

10. Σάρα Κουγκονγκέλουα - Ναμίμπια

Ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Μάρτιο του 2015. Η γεννημένη στο Οκαχάο του Ομουσάτι Κουγκονγκέλουα εξορίστηκε με το SWAPO το 1980 και έφυγε για τη Σιέρα Λεόνε το 1982 σε ηλικία 15 ετών. Η Σάρα επέστρεψε στη Ναμίμπια μετά την αποφοίτησή της από το Λίνκολν και εργάστηκε στο γραφείο του Προέδρου Σαμ Νουτζόμα. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top