Η ενίσχυση της ασφάλειας της ΕΕ στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης

«Χρειαζόμαστε σταθερότητα» δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ

ΕΕ

Η ενίσχυση της ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ θα βρεθεί στο επίκεντρο της δεύτερης τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καλωσόρισε στο χώρο του Συμβουλίου τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, τονίζοντας τον ρόλο του ΝΑΤΟ να συνδέει τις ΗΠΑ με την ΕΕ και εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν να συμβάλει στην αποκατάσταση των διατλαντικών δεσμών. 

Μητσοτάκης - Σύνοδος Κορυφής: Αποφάσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι χρειαζόμαστε σταθερότητα και προβλεψιμότητα και πρέπει να εξεταστεί το τι εργαλεία θα χρησιμοποιήσουμε προς αυτό δεδομένου ότι αναδύονται νέες απειλές, κυβερνοαπειλές, υβριδικές απειλές και παραπληροφόρηση. 

Σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί και η ενίσχυση της βιομηχανική και τεχνολογική βάσης, και να αναζητηθούν συνέργιες μεταξύ ψηφιακής, διαστημικής και αμυντικής τεχνολογίας. Μια πιο ισχυρή ΕΕ σημαίνει και πιο ισχυρό ΝΑΤΟ, επεσήμανε ο Σ.Μισέλ.

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτεμπεργκ τόνισε ότι η συμμαχία προειδοποιεί ότι η κρίση υγείας δεν πρέπει να μετατραπεί σε κρίση ασφάλειας, σημείωσε τη ρωσική επιθετικότητα και τη στάση της Κίνας και επεσήμανε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της - αντιθέτως απαιτείται συνεργασία Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. 

Τόνισε δε ότι μεταφέρει στη σύνοδο και το ισχυρό μήνυμα της κυβέρνησης Μπάιντεν για επιδιόρθωση των διατλαντικών δεσμών κάτι που θα εξεταστεί και στην επόμενη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ. 

Στις 09:00 τοπική ώρα Βρυξελλών και κατά την έναρξη της συνάντησής τους, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποδέχονται τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν στη συνέχεια μια στρατηγική συζήτηση για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ. Τέλος, οι ηγέτες θα συζητήσουν τη συνεργασία της ΕΕ με τη Νότια Γειτονιά.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής ατζέντας 2019-2024, οι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους για την προώθηση των συμφερόντων και των αξιών της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητάς της. Θα εξετάσουν επίσης τρόπους ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ιδίως με το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και τους βασικούς περιφερειακούς εταίρους.

Επιπλέον, οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν τις τρέχουσες πρωτοβουλίες για επενδύσεις στην άμυνα, την ανάπτυξη ικανοτήτων και την επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα συζητήσουν τις εργασίες για την αύξηση της ανθεκτικότητας της ΕΕ, ιδίως κατά των κυβερνοεπιθέσεων και των υβριδικών απειλών.

Οι ηγέτες αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2020 και να πραγματοποιήσουν μια στρατηγική συζήτηση, μετά την Κοινή Ανακοίνωση της Κομισιόν και του Ύπατου Εκπροσώπου για μια ανανεωμένη και ενισχυμένη εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονιά της 9ης Φεβρουαρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα που δείχνουν την αποφασιστικότητα για επανέναρξη, ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι μια δημοκρατική, πιο σταθερή, πιο πράσινη και πιο ευημερούσα νότια γειτονία αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top