Air France: Προχωράει στην άμεση έκδοση ηλεκτρονικού πιστοποιητικού υγείας

Θα επιτρέπει την πρόσβαση στα αεροπλάνα με επίδειξη των κινητών τηλεφώνων

Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France σχεδιάζει την πειραματική δοκιμή ενός συστήματος που θα επιτρέπει την πρόσβαση στα αεροπλάνα με απλή επίδειξη των κινητών τηλεφώνων των επιβατών, ώστε να παρέχουν κατά την επιβίβασή τους ένα αρνητικό μοριακό τεστ PCR καθώς και τα απαραίτητα πιστοποιητικά. 

Κύπρος: Ανοίγει τα αεροδρόμια την 1η Μαρτίου με αυξημένα μέτρα προστασίας

Δεν πρόκειται για ένα διαβατήριο εμβολιασμού, αλλά μοιάζει να είναι μια προκαταρκτική μορφή του. Αρχής γενομένης από τις 11 Μαρτίου και για ένα μήνα, η γαλλική εταιρεία θα εφαρμόσει πειραματικά σε όλες τις πτήσεις της με προορισμό τις Αντίλλες αυτό το σύστημα. 

Η διαδικασία θα βασίζεται στην αποθήκευση στη μνήμη του κινητού τηλεφώνου των ταξιδιωτών όλων των απαραίτητων ιατρικών πιστοποιητικών σε ηλεκτρονική μορφή, τα οποία στη συνέχεια θα διαβάζονται μέσω QR code κατά τον έλεγχο που διενεργείται πριν την επιβίβασή τους. 

Παράλληλα, η εταιρεία ελπίζει να πειστούν οι χιλιάδες πελάτες της για την ανάγκη χρήσης των ηλεκτρονικών πιστοποιητικών ώστε να εκτονωθεί η συμφόρηση που παρατηρείται στις ουρές κατά την επιβίβαση, δεδομένου ότι ο χρόνος πρόσβασης στα αεροπλάνα της έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της αύξησης της διάρκειας του ελέγχου των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων. 

Το εγχείρημα βασίζεται σε μία συμφωνία ανάμεσα στη MedAire, θυγατρική της International SOS, η οποία εξειδικεύεται μεταξύ άλλων στην ιατρική υποστήριξη ταξιδιωτών και αεροπορικών εταιρειών, και σε δύο δίκτυα εργαστηρίων ιατρικών αναλύσεων (Biogroup και Cerballiance) με παρουσία σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια. 

Από τη στιγμή που ένα μοριακό τεστ PCR που έχει γίνει σε κάποιο εργαστήριο των δύο δικτύων βγει αρνητικό, τότε το αποτέλεσμα θα είναι διαθέσιμο για χρήση μέσω σχετικής εφαρμογής που μπορεί να κατεβάσει ο χρήστης. 

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Χάος στα αεροδρόμια από εγκλωβισμένους επιβάτες

Αναπόφευκτα, εγείρεται ζήτημα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων, ωστόσο η AirFrance διαβεβαιώνει ότι πληροφορίες σχετικές με ιατρικά αποτελέσματα δεν αποθηκεύονται σε κανέναν server. 

Το δημοσίευμα κλείνει με την επισήμανση πως η ευρεία χρήση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού ώστε να καθίσταται δυνατή η μετακίνηση από χώρα σε χώρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα εξαιτίας της αργής προόδου του εμβολιασμού των πολιτών στις ευρωπαϊκές χώρες.

Πέραν τούτου, όμως, χρειάζεται μια συνεννόηση ανάμεσα στα 27 κράτη της Ε.Ε. για το ζήτημα αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση κάθε κράτος θα αναγκαστεί να υπογράφει διμερείς συμφωνίες. 

Ρεπορτάζ: Μαρία Δεναξά
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top