Τουρκία: «Το Τσεσμέ ξεκίνησε τις εργασίες στο Αιγαίο. Είναι νόμιμες»

Τι υποστηρίζουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τις εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό.

Το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο, όπως υποστηρίζουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Anadolu.

Navtex για «Τσεσμέ»: Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι εργασίες θεωρούνται νόμιμες, είναι σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες, δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι «καταγγέλλουν» πως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, το ερευνητικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυτίλος» πραγματοποίησε ανάλογες έρευνες στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Λέσβου και στα βόρεια της Χίου, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών υδάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

«Μετά τις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα πραγματοποιεί υποθαλάσσιες εργασίες μεταξύ της Κρήτης και τη Πελοποννήσου, όπως και με νέα Navtex στις 18 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν υποθαλάσσιες εργασίες βόρεια της Κρήτης με άγνωστη ημερομηνία λήξης», αναφέρεται.

Ελληνοτουρκικό: Πρωτοφανής επίθεση από «γεράκι» του Ερντογάν

Τα «γεράκια» του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζουν να δηλητηριάζουν την τουρκική κοινή γνώμη με ασυναρτησίες εις βάρος της ελληνικής πλευράς.

Ο απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού Τουρκίας, Τζιχάτ Γιαϊτζί, ανέφερε ότι η Ελλάδα οραματίζεται τη «Μεγάλη Ιδέα».

«Η Ελλάδα έχει ένα ιδανικό που λέγεται Μεγάλη Ιδέα. Δηλαδή η Κωνσταντινούπολη να ενταχθεί στην Ελλάδα, όλη η Θράκη να ενταχθεί στην Ελλάδα, η δυτική Ανατολία να ενταχθεί στην Ελλάδα, η Κύπρος να ενταχθεί στην Ελλάδα και όλα τα νησιά του Αιγαίου, της Νησιωτικής Θάλασσας να ενταχθούν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ικέτης στον Τζο Μπάιντεν ο Ερντογάν

Ως φίλους της Τουρκίας χαρακτήρισε ο Ερντογάν τους Αμερικανούς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τουρκικό κανάλι που ξεκινά τη λειτουργία του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπάρχει μια ισχυρή, συνολική στρατηγική συμμαχική σχέση, βασισμένη στα κοινά συμφέροντα Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική win-win», είπε.   


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top