Εμβολιασμοί Ισραήλ: Μειώνεται δραματικά η ανταπόκριση των πολιτών

Οι νέοι ηλικίας 16 και άνω δεν είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν

Ελπίδες για νέο φάρμακο από το Ισραήλ που θεράπευσε 29 από τους 30 ασθενείς- μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Εμβολιασμούς ρεκόρ έχει πραγματοποιήσει σε παγκόσμιο επίπεδο το Ισραήλ, ωστόσο φαίνεται πως τις τελευταίες μέρες το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας δεν έχει την επιθυμητή απήχηση στους πολίτες.

Νετανιάχου: Το 97% των θυμάτων από κορωνοϊό στο Ισραήλ δεν είχε εμβολιαστεί

Η προσπάθεια εμβολιασμού των Ισραηλινών φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί δραματικά. Το διάστημα αυτό εμβολιάζονται οι νέοι άνω των 16 ετών και παρόλο που υπάρχει σχεδιασμός και άφθονο ιατρικό προσωπικό έτοιμο για τους εμβολιασμούς, τα εμβολιαστικά κέντρα στο Ισραήλ δείχνουν άδεια. Και να σκεφτεί κανείς, ότι μόνο οι πολίτες αυτής της χώρας διαθέτουν αυτό το προνόμιο παγκοσμίως.

Η δυναμική του Ισραήλ ξεπερνούσε τους 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Πράγματι, στις 21 Ιανουαρίου, 230.000 Ισραηλινοί προχώρησαν στον εμβολιασμό τους για τον κορωνοϊό. 

Δοκιμές φαρμάκου Covid-19 στην Ελλάδα συμφώνησαν Μητσοτάκης- Νετανιάχου!

Όμως, καθώς οι ηλικιακές ομάδες έχουν διευρυνθεί, η ζήτηση έχει σταματήσει.

Περίπου τα ¾ ενός εκατομμύριου δόσεων εμβολίου πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες (από τις 3 έως τις 9 Φεβρουαρίου).

Την προηγούμενη εβδομάδα όμως (από 27 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου), οι εμβολιασμοί ήταν πάλι μειωμένοι, κάτω του ενός εκατομμυρίου, συγκριτικά με την εβδομάδα από 20 έως 26 Ιανουαρίου, που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

Mε αυστηρούς περιορισμούς η αγορά του Τελ Αβίβ - φωτογραφία ΑΡ

Mε αυστηρούς περιορισμούς η αγορά του Τελ Αβίβ - φωτογραφία ΑΡ

Συνολικά μέχρι τώρα, 3,6 εκατομμύρια πολιτών από τα 9,3 του συνολικού πληθυσμού (περίπου 40%) έχει εμβολιαστεί. Από αυτούς, οι 2,2 εκατομμύρια έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση. Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν και θα έπρεπε να ήταν αρκετά πιο υψηλοί μέχρι τώρα.

Ισραήλ: Ελπιδοφόρα νέα για φάρμακο που δοκιμάστηκε σε σοβαρά ασθενείς

Οι υγειονομικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί δεν υπάρχει ανταπόκριση. Ένα σενάριο είναι ότι οι νέοι αισθάνονται «άτρωτοι» και έτσι δεν είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν. Παρόλο όμως που το Ισραήλ βρίσκεται σε lockdown, οι μολύνσεις που ανακοινώνονται καθημερινά είναι της τάξεως των 7.000 την ημέρα, με τις μεταλλάξεις να είναι πιο μεταδοτικές. 

Την ίδια ώρα, η μοναδική έρευνα παγκοσμίως για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer στο Ισραήλ, δείχνει ότι το εμβόλιο όχι μόνο προστατεύει από τον ιό αλλά και σε περιπτώσεις νοσούντων, δεν υπάρχει θνησιμότητα. Ακόμη, φάνηκε να μην έχει παρενέργειες σε όσους εμβολιάστηκαν. 

Όλα δείχνουν όμως πως η δυσπιστία για τα εμβόλια δεν έχει απομακρυνθεί. Fake news διασπείρονται μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο και ότι προκαλεί στειρότητα, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και θάνατο. 

«Είμαστε ένα έθνος εμβολιασμού. Έχουμε εμβόλια για κάθε πολίτη, για όλους ... Αν πάτε να εμβολιασθείτε, σώζετε τη ζωή σας» είπε τις προάλλες ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να απορρίψει τις επιφυλάξεις για τα εμβόλια ως «ψευδείς ειδήσεις».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top