Ουχάν: Απειλούν συγγενείς θυμάτων κορωνοϊού για να μη μιλήσουν στον ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ ερευνά την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού

Δείτε το ρεπορτάζ του Star σχετικά με τις πιέσεις που δέχτηκαν οι γιατροί της Ουχάν να μη μιλήσουν

Εντύπωση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη συγγενών των θυμάτων του κορωνοϊού στην Ουχάν, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι κινεζικές αρχές τους δωροδοκούν ή τους εκφοβίζουν για να μη μιλήσουν στους ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφτηκαν την πόλη.

Στις 14 Ιανουαρίου, ομάδα του ΠΟΥ έφτασε στην Ουχάν, μπήκε σε καραντίνα και από αύριο, Πέμπτη, ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα για την προέλευση της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα υποστηρίζει διεθνώς ότι η Covid-19 δεν ξεκίνησε από εκεί, αλλά μπορεί να εισήχθη στη χώρα. 

Γιατροί της Ουχάν: «Μας ζήτησαν να πούμε ψέματα για τον κορωνοϊό»

Οι συγγενείς των θυμάτων κατηγοούν τις αρχές ότι προσπαθούν να τους αποτρέψουν από το να πλησιάσουν τους διεθνείς εμπειρογνώμονες. Πρόκειται για τις ίδιες οικογένειες που πριν από έναν χρόνο, κατήγγειλαν ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι υποτίμησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πολλοί από τους συγγενείς προσπάθησαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, όμως καταγγέλλουν ότι αυτές απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια. Μετά την άφιξη των διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα, η πίεση από τις αρχές έχει αυξηθεί, αναφέρουν οι συγγενείς των θυμάτων. 

Οι αρχές «μπλοκάρουν» τα social media 

Περίπου 100 γονείς θυμάτων αντάλλασσαν μηνύματα στην εφαρμογή WeChat, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα, όμως πριν δέκα ημέρες ο ιστότοπος απέκλεισε την ομάδα τους, αναφέρει ο Ζανγκ Χάι, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος. 

«Αυτό δείχνει ότι οι αρχές ανησυχούν. Φοβούνται ότι αυτές οι οικογένειες θα επικοινωνήσουν με τους ειδικούς του ΠΟΥ», δήλωσε ο 51χρονος άνδρας, ο πατέρας του οποίου πέθανε στην αρχή της πανδημίας χωρίς ο θάνατός του να συνδέεται επισήμως με τον κορωνοϊό, καθώς τότε δε γίνονταν πολλά τεστ. 

Στην Ουχάν ομάδα του ΠΟΥ: Έρευνες για την προέλευση του κορωνοϊού

«Όταν ο ΠΟΥ έφτασε στην Ουχάν, η ομάδα διαλύθηκε με τη βία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι χάσαμε την επαφή με πολλά μέλη», εξήγησε.

Όπως και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, το WeChat που διαχειρίζεται ο τεράσιος διαδικτυακός όμιλος Tencent, μπλοκάρει τακτικά περιεχόμενο ευαίσθητο για το καθεστώς. 

Αμφισβητούνται οι... αριθμοί της πανδημίας

Πάνω από 3.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουχάν, εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο η Κίνα κατάφερε να εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τη διασπορά του ιού στην κοινότητα ήδη πριν από την περασμένη άνοιξη.

Με λιγότερους από 90.000 ασθενείς με covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Κίνα απέχει πολύ από τους απολογισμούς άλλων χωρών. 

Παρόλα αυτά, πολλοί συγγενείς θυμάτων αμφισβητούν τους αριθμούς αυτούς, καταγγέλλοντας ότι πολλοί εξ αυτών υπέκυψαν στις πιέσεις των αρχών για να μην καταγραφούν οι συγγενείς τους ως ασθενείς με Covid-19. 

Μια συνταξιούχος, η οποία ισχυρίζεται ότι η κόρη της πέθανε από κορωνοϊό τον Ιανουάριο του 2019, διηγείται ότι την κάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές για να της πουν «να μη μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, ούτε να επιτρέψει να την εκμεταλλευθούν». «Μετά από αυτό ήρθαν στο σπίτι μου χθες και μου είπαν το ίδιο τροπάρι και μου έδωσαν 5.000 γιούαν (640 ευρώ) για την απώλειά μου», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Κινέζοι ερευνητές στις αρχές του 2020, ο κορωνοϊός μεταδόθηκε από μια νυχτερίδα ή κάποιο άλλο ζώο, προτού φτάσει στον άνθρωπο. Η πανδημία φαίνεται ότι ξεκίνησε από μια αγορά στην Ουχάν, όπου πωλούνταν ζωντανά άγρια ζώα, κυρίως πανγκολίνοι. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top