Γιατροί της Ουχάν: «Μας ζήτησαν να πούμε ψέματα για τον κορωνοϊό»

Τι αποκαλύπτει ντοκιμαντέρ για τη διαχείριση της πανδημίας από την Κίνα

Ήταν Δεκέμβριος του 2019 όταν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσεις διάφορα σενάρια και «θεωρίες συνομωσίας» για το πώς προκλήθηκε η πανδημία, αλλά και τον τρόπο που η Κίνα διαχειρίστηκε τον φονικό ιό.

Κορωνοϊός: Ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ουχάν

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του ITV με τίτλο «Outbreak: The Virus That Shook The World», έρχεται να ταράξει την κοινή γνώμη και να φέρει στο «φως» κρυμμένες πτυχές της διαχείρισης της πανδημίας από την Κίνα. Σε αυτό, Κινέζοι γιατροί έχουν βιντεοσκοπηθεί κρυφά για πρώτη φορά και φαίνεται να παραδέχονται ότι συνειδητοποίησαν πως ο κορωνοϊός μπορούσε να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων, όμως ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση τους ζήτησε να σιωπήσουν.

Στην Ουχάν ομάδα του ΠΟΥ: Έρευνες για την προέλευση του κορωνοϊού

Επίσης, οι γιατροί φαίνεται ότι γνώριζαν για τους θανάτους από τον ιό ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, όμως η Κίνα ενημέρωσε για πρώτη φορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για έναν θάνατο στα μέσα Ιανουαρίου.

Ένας από τους γιατρούς λέει στο ντοκιμαντέρ ότι στην πραγματικότητα, στα τέλη Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου, ο συγγενής κάποιου που γνώριζε πέθανε από αυτόν τον ιό και ότι πολλοί από αυτούς που ζούσαν μαζί του μολύνθηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που γνωρίζει.

Ένας άλλος φέρεται να λέει: «Όλοι αισθανθήκαμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι επαρχιακοί ηγέτες είπαν στα νοσοκομεία να μην πουν την αλήθεια. Είπαν ότι οι αρχές γνώριζαν ότι οι εορτασμοί για το νέο έτος τον Ιανουάριο θα επιταχύνουν την εξάπλωση του ιού».

κορωνοϊός Ουχάν

Η Ουχάν έναν χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού. AP Images

Ομάδα ειδικών του ΠΟΥ στην Ουχάν

Υπενθυμίζεται ότι ομάδα ειδικών του ΠΟΥ στην οποία έχει ανατεθεί να ερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού στην Κίνα, έφτασε στις 14 Ιανουαρίου στην Ουχάν.

ΠΟΥ Ουχάν

Ομάδα ειδικών του ΠΟΥ έφτασαν στην Ουχάν για να μελετήσουν την προέλευση του ιού. AP Images

Η επίσκεψη θεωρείται εξαιρετικά λεπτή για το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να αποσείσει κάθε ευθύνη για την πανδημία που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αρχικά προβλεπόταν να αρχίσει την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς δεν είχαν δοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες στα μέλη της.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ πρόκειται να τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες από την άφιξή τους.

Όλες οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top