Ανησυχία στη Γαλλία για τις αυτοκτονίες φοιτητών λόγω lockdown

«Ο κοινωνικός θάνατος σκοτώνει περισσότερο από τον ιό»

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη Γαλλία για τον περιορισμό της πανδημίας 

Ανησυχία προκαλεί στη Γαλλία ο αριθμός αυτοκτονιών φοιτητών που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην υγειονομική κρίση που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι φοιτητές νιώθουν μοναξιά λόγω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ανησυχούν ιδιαίτερα για το επαγγελματικό τους μέλλον, καθώς έχει χαθεί μεγάλο μέρος της πρακτικής τους άσκησης. Πολλοί έχουν χάσει ακόμα και τις δουλειές τους, με τις οποίες πλήρωναν τα φοιτητικά τους έξοδα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να παρατηρούνται ουρές από νεαρά άτομα και φοιτητές, έξω από τα κοινωνικά παντοπωλεία.

Έρευνα: 11,4% των φοιτητών είχαν αυτοκτονικές σκέψεις

Μετά τους πρώτους περιορισμούς στη Γαλλία, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Πόρων και Ανθεκτικότητας (CN2R) ανέφερε ανησυχητικά στοιχεία.

Διαμαρτυρία φοιτητών στο Παρίσι

Εικόνα από τη διαμαρτυρία φοιτητών και μαθητών στο Παρίσι. Κρατούν πόστερς με το σύνθημα «Θέλουμε απλά να μάθουμε» και ζητούν να επιστρέψουν στις τάξεις / AP Images

Πιο συγκεκριμένα, το 11,4% των 70.000 φοιτητών που ερωτήθηκαν, είχαν αυτοκτονικές σκέψεις τους τελευταίους 12 μήνες. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2020, το 16% των ερωτηθέντων ένιωσαν «τόσο αποθαρρυνμένοι που τίποτα δε θα μπορούσε να τους ενθουσιάσει» και το 50% από αυτούς είπε ότι υπέφεραν από τη μοναξιά ή την απομόνωση κατά το lockdown.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο, αυτή τη φορά από το «Le Figaro Etudiants», έδειξε ότι το 69% των φοιτητών ανησυχεί για την ψυχική του υγεία λόγω της πανδημίας, ενώ το 92% των συμμετεχόντων δήλωσε πολύ ανήσυχο για τον οικονομικό και κοινωνικό τομέα της ζωής του.

Δημοσκόπηση στο πανεπιστήμιο του Πικαρντί, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.600 φοιτητές, έδειξε ότι τον τελευταίο μήνα, το 72% υπέφερε από έντονη δυστυχία ενώ το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είχε συμπτώματα θλίψης.

«Ο κοινωνικός θάνατος σκοτώνει περισσότερο από τον ιό»

Πολλοί από τους φοιτητές υποστηρίζουν την άποψη ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας και οι διαδοχικοί περιορισμοί αποτελούν έναν κοινωνικό θάνατο, ο οποίος είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τον ιό.

Τον Απρίλιο του 2020, ένας 23χρονος αυτοκτόνησε στην πανεπιστημιούπολη της Σχολής Ανωτάτων Εμπορικών Σπουδών του Παρισιού (HEC). Στα τέλη Αυγούστου του ίδου έτους, ένας άλλος 25χρονος αυτοκτόνησε στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου «La Rochelle».

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μαθητές αυτοκτόνησαν στη Νέα Καληδονία. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ένας μαθητής σε σχολή αρχιτεκτονικής, μετά ένας άλλος στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στην Τουλούζη, έδωσε τέλος στη ζωή του.

Τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια τον Νοέμβριο, δύο μαθητές αυτοκτόνησαν στο Μονπελιέ. Το Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2021, ένας μαθητής από τη Λυών προσπάθησε να αυτοκτονήσει. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top