Pfizer: Mειώνει τις παραδόσεις εμβολίων έως και 50% σε χώρες της ΕE

Μεγάλη δυσφορία από τα ευρωπαϊκά κράτη

Μεταφορά και φύλαξη εμβολίων της Pfizer. AP Hub Video

Η Pfizer μείωσε έως το μισό τον όγκο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού που θα διανείμει σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα. Την ίδια ώρα αυξάνεται η δυσφορία για τις απροσδόκητες περικοπές των προμηθειών από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία. 

Κορωνοϊός: Μειωμένες οι νέες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BionTech

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ρουμανία θα παραλάβει το 50% του προγραμματισμένου όγκου αυτήν την εβδομάδα, το άλλο 50% θα διανεμηθεί σταδιακά έως τα τέλη Μαρτίου. Οι παραδόσεις αναμένεται να επιστραφούν σε κανονικά επίπεδα από την ερχόμενη εβδομάδα.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Πολωνία, η οποία παρέλαβε τη Δευτέρα 176.000 δόσεις, μείωση που αγγίζει το 50% από την ποσότητα που ανέμενε. Η κυβέρνηση της Τσεχίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η αναστάτωση αυτή να διαρκέσει εβδομάδες, επιβραδύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμών. 

Η Pfizer διαβεβαίωσε ότι θα παραδώσει τις συμφωνηθείσες ποσότητες εμβολίου

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είπε στη Βουλγαρία και την Πολωνία ότι θα αντικαταστήσει τις παραλειπόμενες δόσεις, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. 

Ορισμένες χώρες εκτιμούν πως μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Η Νορβηγία έχει διαθέσιμο απόθεμα έκτακτης ανάγκης και θα συνεχίσει να χορηγεί τις δόσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έγινε γνωστό από το σώμα δημόσιας υγείας της κυβέρνησης.

Όμως, το ινστιτούτο Serum της Δανίας επισήμανε πως η απώλεια κατά 50% των δόσεων αυτήν την εβδομάδα θα οδηγήσει σε έλλειμμα ύψους 10% για το πρώτο τρίμηνο.

Με τις κυβερνήσεις στην περιοχή να προσπαθούν να διαχειριστούν τις αιφνίδιες περικοπές, αξιωματούχοι λένε πως οι μειώσεις υπονομεύουν τις προσπάθειές τους να εμβολιάσουν τους πολίτες τους και να τιθασεύσουν την πανδημία, που έχει σκοτώσει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Χθες, η Ιταλία απείλησε με νομική δράση σε βάρος της Pfizer.

Όλες οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top