ΕΕ: Να εμβολιαστεί το 70% του γενικού πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι

Όλες οι συστάσεις της Κομισιόν για τον εμβολιασμό

εμβόλιο

H Κομισιόν κάλεσε την Τρίτη τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να επισπεύσουν την εμβολιαστική τους πολιτική, ώστε να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού ως το καλοκαίρι, αλλά και του 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας και των πολιτών άνω των 80 ετών ως το Μάρτιο.

ΕΕ: Να έχει εμβολιαστεί το 70% κάθε χώρας ως το καλοκαίρι ζητά η Κομισιόν

Τη σύσταση αυτή υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν στις Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ο απεσταλμένος του Star, Θάνος Αθανασίου, η Κομισιόν επεσήμανε ότι η παραλαβή εμβολίων θα αυξηθεί σημαντικά και σταθερά τους επόμενους μήνες, υπολογίζοντας επίσημα ότι οι δύο παραπάνω στόχοι είναι απόλυτα εφικτοί.

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού με τους άνω των 85

Επιπλέον, η Κομισιόν καλεί τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση που θα επιτρέπει την ταχεία χρήση διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού εντός της ΕΕ, για τη διασφάλιση της σωστής ιατρικής παρακολούθησης καθώς και για την παρακολούθηση πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών. Ωστόσο, εκτιμά ότι είναι «πρόωρο να προβλεφθεί η χρήση πιστοποιητικών εμβολίων για άλλους σκοπούς εκτός από την προστασία της υγείας».

Οι συστάσεις Κομισιόν στα Κράτη Μέλη για τον εμβολιασμό

Αναλυτικά, η σύσταση προς τα Κράτη Μέλη που υιοθέτησε το Κολέγιο περιλαμβάνει τα εξής:

- Επιτάχυνση της διάθεσης του εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ 

- Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τουλάχιστον το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος μέλος, πρέπει να εμβολιαστούν

- Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει το 70% του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού

- Η Κομισιόν, τα κράτη μέλη και ο EMA θα συνεργαστούν με εταιρείες για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της ΕΕ για αυξημένη ικανότητα παρασκευής εμβολίων

- Η Κομισιόν θα συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων. Μια κοινή προσέγγιση θα πρέπει να συμφωνηθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, ώστε τα πιστοποιητικά των κρατών μελών να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταχέως σε συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής

- Δοκιμές και αλληλουχία γονιδιώματος: τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώσουν τις στρατηγικές δοκιμών τους για να λάβουν υπόψη νέες παραλλαγές και να επεκτείνουν τη χρήση ταχέων δοκιμών αντιγόνου.

- Τα κράτη μέλη πρέπει να αυξήσουν επειγόντως την αλληλουχία γονιδιώματος σε τουλάχιστον 5% και κατά προτίμηση στο 10% των θετικών αποτελεσμάτων των δοκιμών. Επί του παρόντος, πολλά κράτη μέλη δοκιμάζουν κάτω από το 1% των δειγμάτων, το οποίο δεν αρκεί για να προσδιορίσει την εξέλιξη των παραλλαγών ή να εντοπίσει νέες.

- Διατήρηση της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης κυκλοφορίας ενώ παράλληλα ενισχύονται τα μέτρα: πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου μετάδοσης που συνδέεται με τα μέσα ταξιδιού, όπως μέτρα υγιεινής και απόστασης στα οχήματα και τους τερματικούς σταθμούς.

- Όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να αποθαρρύνονται έντονα έως ότου η επιδημιολογική κατάσταση βελτιωθεί σημαντικά.

- Πρέπει να διατηρηθούν αναλογικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών των ταξιδιωτών, για όσους ταξιδεύουν από περιοχές με υψηλότερη συχνότητα παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία.

Διασφάλιση ευρωπαϊκής ηγεσίας και διεθνούς αλληλεγγύης

Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια, η Κομισιόν πρόκειται να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για τη δομή της παροχής εμβολίων σε κράτη μέλη και στις χώρες εταίρους. Αυτό θα επιτρέψει την κοινή χρήση με τις χώρες εταίρους και πρόσβαση σε μερικές από τις 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις που εξασφαλίζονται μέσω της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα Δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική και νότια γειτονιά μας και στην Αφρική. 

Επίσης, θα πρέπει να συνεχιστεί η υποστήριξη στο COVAX, μεταξύ άλλων μέσω της έγκαιρης πρόσβασης στα εμβόλια. Η Team Europe έχει ήδη κινητοποιήσει 853 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της COVAX, καθιστώντας την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές της COVAX.


Όλες οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top