ΗΠΑ: 24ωρη προθεσμία στον Πενς να «ξηλώσει» τον Τραμπ από τα καθήκοντά του

Ποιες ανέσεις χάνει ο Τραμπ αν καθαιρεθεί

Τελεσίγραφο και προθεσμία 24 ωρών στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, έδωσαν οι Δημοκρατικοί για να ενεργοποιήσει την 25η τροπολογία του Συντάγματος και να «ξηλώσει» τον Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του. 

Δε βάζει μυαλό ο Τραμπ: Ανακοίνωσε ότι δε θα πάει στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Αναλυτικότερα, ο Πενς και η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της απομάκρυνσης του Τραμπ από το αξίωμά του λόγω ανικανότητας να εκτελέσει τα καθήκοντά του, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο Πενς δε δράσει μέχρι αύριο που λήγει η προθεσμία, ενδεχομένως να υπάρξει άμεση ψηφοφορία στο Κογκρέσο χωρίς ακρόαση και την Τετάρτη η απόφαση θα πάει στη Γερουσία για επικύρωση.

Αν εγκριθεί και από τη Γερουσία, είναι πιθανό ο Τραμπ να εγκαταλείψει το «οβάλ γραφείο» μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κάνει σαφές στους συνεργάτες του ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από μόνος του.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, οπαδοί του Τραμπ, μετά από παρακίνησή του, εισέβαλαν με βίαιο τρόπο στο Καπιτώλιο και διέκοψαν τη συνεδρίαση για την επικώρωση της νίκης Μπάιντεν στις εκλογές.

Οι εικόνες χάους έκαναν τον γύρο του κόσμου, με τον Τζο Μπάιντεν να κάνει λόγο για επίθεση στη δημοκρατία των ΗΠΑ. Από τα επεισόδια, έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές στο κτίριο. 

Τι ορίζει η 25η τροπολογία του Συντάγματος

Η τροπολογία συμπεριελήφθη στο Σύνταγμα το 1967, μετά τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι και ρυθμίζει πτυχές πρόωρης διαδοχής ενός προέδρου. Ορίζει ότι ο αντιπρόεδρος μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου, όταν αυτός δεν είναι σε θέση να τα ασκήσει, πχ. σε περίπτωση ασθένειας, παραίτησης, καθαίρεσης ή θανάτου του, αλλά κι αυτό είναι σημαντικό, όταν δεν είναι σε θέση διαρκώς ή προσωρινά να τα ασκήσει.

Εισβολή Καπιτώλιο: «Aνησυχία για νέα επεισόδια έως την ορκωμοσία Μπάιντεν»

Το αίτημα για καθαίρεση του Τραμπ πηγάζει συγκεκριμένα από την παράγραφο 4 του άρθρου που ρυθμίζει τη διαδικασία μεταφοράς των αρμοδιοτήτων σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν μπορεί ο ίδιος να το κάνει, επειδή για παράδειγμα βρίσκεται σε κώμα ή δεν θέλει να το κάνει, επειδή βρίσκεται υπό την επήρεια ψυχικής νόσου.

Ο αντιπρόεδρος με τη πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου ή ενός άλλου οργάνου που ορίζει το Κογκρέσο μπορεί εγγράφως να δηλώσει ότι ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να ασκήσει πλέον τα καθήκοντά του. Βεβαίως ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ενστάσεις και σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα διότι το Κογκρέσο θα πρέπει σε μερικές εβδομάδες, με πλειοψηφία 2/3 να επιβεβαιώσει την ανικανότητα άσκησης των καθηκόντων από τον πρόεδρο.

Ποιες «ανέσεις» χάνει ο Τραμπ αν καθαιρεθεί

Σε περίπτωση καθαίρεσης, ο Τραμπ δεν μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα. Παράλληλα, χάνει την προεδρική σύνταξη και την προεδρική ασφάλεια που ακολουθεί έναν πρόεδρο ες αεί.

Τέλος μπαίνει και στην ετήσια χρηματοδότηση για δωρεάν μετακίνηση όπου αυτός επιθυμεί, εντός και εκτός Αμερικής, για το υπόλοιπο της ζωής του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top