Κομισιόν: Τι αποφάσισε για τους περιορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ευρεία συμφωνία στο COREPER

Κομισιόν

Ευρεία συμφωνία επετεύχθη στο COREPER σχετικά με τη σύσταση της Κομισιόν για τους περιορισμούς μετακινήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον εντοπισμός της νέα μετάλλαξης του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη χώρα πριν μερικές ημέρες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναλογικότητα και τη διατήρηση και αποκατάσταση των ροών φορτίων από και προς τη χώρα.

Μετάλλαξη Κορωνοϊού: Μπλοκαρισμένα χιλιάδες φορτηγά στη Μεγάλη Βρετανία

Κομισιόν: Μην κλείνετε τα σύνορα με τη Μεγάλη Βρετανία

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, όπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ο απεσταλμένος του Star, Θάνος Αθανασίου, η Κομισιόν παρουσίασε στους πρέσβεις τη σύστασή της σχετικά με μια συντονισμένη προσέγγιση στα ταξίδια και τις μεταφορές. Οι πρεσβευτές χαιρέτισαν ευρέως τη σύσταση, επισημαίνοντας τα διάφορα στοιχεία των εθνικών μέτρων που είναι συμβατά με το κείμενο.

Mετάλλαξη κορωνοϊού: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Όλα τα κράτη μέλη έχουν πλέον εφαρμόσει ορισμένα εθνικά μέτρα σχετικά με τις συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της διατήρησης των εμπορευματικών μεταφορών και των ροών φορτίου, σύμφωνα με τις Πράσινες Λωρίδες. Οι πρέσβεις επεσήμαναν, δε, την ανάγκη να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά τις επόμενες μέρες, ενώ εκτελούν τα στοιχεία της σύστασης και έχοντας επίσης υπόψη ότι η νέα παραλλαγή ενδέχεται να υπάρχει σε περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Η θετική πτυχή της ανακάλυψης σύμφωνα με τον ΠΟΥ

«Θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση»

Η Προεδρία τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, καθώς διατίθενται περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με την μετάλλαξη. Η επιτροπή του Μηχανισμού Αντιμετώπιση Κρίσεων (IPCR) είναι έτοιμη να ξανασυγκληθεί τις επόμενες ημέρες όπως απαιτείται.

Άλλος διπλωμάτης εξήγησε ότι «η νέα πρόσφατα αναγνωρισμένη παραλλαγή του Covid-19 παραμένει ζήτημα μεγάλης ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να επανεκτιμήσουν τα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου να περιορίσουν την περαιτέρω εξάπλωση της νέας παραλλαγής Covid-19, όταν περισσότερα επιστημονικά στοιχεία ρίξουν περαιτέρω φως στη φύση του νέου στελέχους».

Υπογράμμισε, δε, ότι υπήρξε ευρεία υποστήριξη μεταξύ των πρεσβευτών της ΕΕ για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση των ροών φορτίων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και για να διατηρηθούν τα σύνορα εντός της περιοχής Σένγκεν ανοιχτά.

Βάσει αυτής της συμφωνίας η Γαλλία ήδη από τα μεσάνυχτα άνοιξε τα σύνορά της σε εμπορευματικές μεταφορές από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top