Κομισιόν: Μην κλείνετε τα σύνορα με τη Μεγάλη Βρετανία

Ζητά διευκολύνσεις σε αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις

Σύσταση προς το Συμβούλιο των κρατών μελών εξέδωσε η Κομισιόν, η οποία ζητά να σταματήσουν οι απαγορεύσεις πτήσεων και ο αποκλεισμός σιδηροδρομικών συνδέσεων προς τη Βρετανία.

Νέα αεροπορική οδηγία για όσους έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα επικρατεί ένα χάος στις μεταφορές και μετακινήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω του εντοπισμού νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται 70% πιο εύκολα, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν αποτελεί μια πιο θανατηφόρα εκδοχη του ιού.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν αναφέρει ότι «παρόλο που είναι σημαντικό να ληφθούν γρήγορα προσωρινά προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης του νέου στελέχους του ιού και όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποθαρρύνονται, θα πρέπει να διευκολύνονται τα απαραίτητα ταξίδια και η διέλευση των επιβατών».

Κατά την Κομισιόν «οι απαγορεύσεις πτήσεων και σιδηροδρομικών συνδέσεων θα πρέπει να σταματήσουν δεδομένης της ανάγκης να διασφαλιστούν τα απαραίτητα ταξίδια και να αποφευχθούν διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού».

Η σύσταση βασίζεται σε προηγούμενη σύσταση του Συμβουλίου (της 13ης Οκτωβρίου) σχετικά με μια συντονισμένη προσέγγιση για την ελεύθερη κυκλοφορία ως απάντηση στην πανδημία COVID-19 και πολλά άλλα έγγραφα καθοδήγησης που ενέκρινε η Κομισιόν τους τελευταίους μήνες, ιδίως την ανακοίνωση για τις πράσινες λωρίδες.

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Χάος στα αεροδρόμια από εγκλωβισμένους επιβάτες

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Reynders, δήλωσε σχετικά, ότι «δεδομένων των τρεχουσών αβεβαιοτήτων και υπό το φως της αρχής της προφύλαξης, τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν συντονισμένη δράση για να αποθαρρύνουν τα μη απαραίτητα ταξίδια μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Ταυτόχρονα, οι γενικές απαγορεύσεις ταξιδιού δεν πρέπει να εμποδίζουν χιλιάδες πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ενώ απαιτούνται προφυλάξεις για να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής του ιού με τη σημερινή Σύσταση, διασφαλίζουμε ότι οι περιορισμοί είναι συντονισμένοι και προβλέπουν τις απαραίτητες εξαιρέσεις για τους πολίτες και τους κατοίκους που επιστρέφουν στο σπίτι και άλλους βασικούς ταξιδιώτες».

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, εξακολουθούν να ισχύουν οι κανόνες ελεύθερης κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη δεν πρέπει κατ `αρχήν να αρνούνται την είσοδο ατόμων που ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου,η Βρετανία θα υπόκειται στη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τον προσωρινό περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών στην ΕΕ και την πιθανή άρση αυτού του περιορισμού.

Οι συστάσεις της Κομισιόν

Αναλυτικά η Κομισιόν συνιστά στα κράτη μέλη:

Να εφαρμόσουν τις αρχές της σύστασης του Συμβουλίου του Οκτωβρίου για το συντονισμό των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας. Υπό το πρίσμα της αρχής της προφύλαξης, όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποθαρρύνονται.

Ωστόσο, πολίτες της Ένωσης και πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ταξιδεύουν στο κράτος μέλος τους ή στη χώρα διαμονής τους, καθώς και υπήκοοι τρίτων χωρών που απολαύουν δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ, θα πρέπει να εξαιρούνται από περαιτέρω προσωρινούς περιορισμούς υπό την προϋπόθεση ότι υποβάλλονται σε τεστ ή καραντίνα.

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Οι χώρες που σταματούν τις πτήσεις από τη Μ. Βρετανία

Οι ταξιδιώτες με ουσιώδη λειτουργία, για παράδειγμα ιατρικό προσωπικό, θα πρέπει να υποβληθούν σε δοκιμή (τεστ RT-PCR ή ταχεία δοκιμή αντιγόνου εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση), αλλά δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε καραντίνα κατά την άσκηση αυτής της βασικής λειτουργίας.

Το προσωπικό των μεταφορών, εντός της ΕΕ, θα πρέπει να απαλλάσσεται από κάθε απαγόρευση ταξιδιού πέραν των συνόρων και από απαιτήσεις δοκιμών και καραντίνας όταν ταξιδεύουν πέρα ​​από τα σύνορα προς και από πλοίο, όχημα ή αεροσκάφος. Όταν ένα κράτος μέλος, στο συγκεκριμένο πλαίσιο της κατάστασης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και τις επόμενες ημέρες, απαιτεί ταχείες δοκιμές αντιγόνου για τους εργαζόμενους στις μεταφορές, αυτό δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε διαταραχές των μεταφορών.

Η διέλευση επιβατών, ειδικά για βασικά ταξίδια, θα πρέπει να διευκολύνεται χωρίς καραντίνα. Μπορεί να απαιτείται δοκιμή, αλλά οι αρχές πρέπει να ενημερώσουν σχετικά με αυτήν την απαίτηση εκ των προτέρων ή να προσφέρουν δοκιμές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Δεδομένης της ανάγκης διασφάλισης βασικών μετακινήσεων και διαμετακόμισης στο σπίτι, όπως περιγράφεται στη σύσταση, κάθε απαγόρευση των μεταφορικών υπηρεσιών, όπως απαγορεύσεις πτήσεων ή τρένων, θα πρέπει να διακοπεί.

Οι ροές φορτίων πρέπει να συνεχιστούν χωρίς διακοπή, σύμφωνα με τις Πράσινες Λωρίδες και την Ανακοίνωση Αεροπορικού Φορτίου, ιδίως για να διασφαλιστεί η έγκαιρη διανομή εμβολίων COVID-19, για παράδειγμα.

Οι αρχές δημόσιας υγείας των κρατών μελών θα πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειες προσδιορισμού αλληλουχιών και να αναλύσουν εγκαίρως τους απομονωμένους ιούς ώστε να εντοπίσουν γρήγορα τις περιπτώσεις της νέας παραλλαγής. Θα πρέπει επίσης να εντοπίζουν αμέσως περιπτώσεις που αφορούν άτομα που ταξίδεψαν προς ή από το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες 14 ημέρες ή που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτωων προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατάλληλη παρακολούθηση (π.χ. δοκιμή RT-PCR, απομόνωση, βελτιωμένη ανίχνευση επαφών).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top