Κορωνοϊός: Τη Δευτέρα οι πρώτες παρτίδες εμβολίου Pfizer/BioNTech στις ΗΠΑ

FDA: Δε δεχθήκαμε πίεση για την έγκριση

Οι πρώτες παρτίδες εμβολίων κατά του κορωνοϊού των Pfizer/BioNTech που έλαβαν άδεια την Παρασκευή, αναμένεται να φθάσουν στα κέντρα εμβολιασμού των ΗΠΑ το πρωί της Δευτέρας.

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer – BioNTech

«Η διανομή έχει ξεκινήσει. Τα πρώτα φορτία θα φθάσουν το πρωί της Δευτέρας», δήλωσε ο στρατηγός Γκας Πέρνα, της επιχείρησης Operation Warp που ανέλαβε η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τη διανομή του εμβολίου. 

Κορωνοϊός: Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

FDA: Δε δεχθήκαμε πίεση για την έγκριση

Ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) δήλωσε σήμερα ότι δεν υπέστη καμία πολιτική «πίεση» προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για ένα πρώτο εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού και υποβάθμισε τους κινδύνους που συνδέονται με «σοβαρές αλλεργίες».

«Εργαστήκαμε γρήγορα λόγω της επιτακτικότητας που συνιστά αυτή η πανδημία, όχι λόγω οιασδήποτε εξωτερικής πίεσης», δήλωσε ο επικεφαλής της, Στίβεν Χαν, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι ο οργανισμός ενέκρινε την Παρασκευή, την επείγουσα χρήση του εμβολίου της συμμαχίας Pfizer/BioNTech, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια τεράστια επιμελητειακή επιχείρηση για τη διανομή του παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τραμπ: Σήμερα ο πρώτος εμβολιασμός

Τραμπ για εμβόλιο κορωνοϊού

Οι δηλώσεις Τραμπ για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και τον FDA. Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (12/12)

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τον FDA «μεγάλη αργή χελώνα» και τον είχε καλέσει στο Twitter να εγκρίνει το εμβόλιο «ΤΩΡΑ».

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Λευκός Οίκος είχε μάλιστα καλέσει τον Στίβεν Χαν να ανακοινώσει την έγκριση την Παρασκευή αλλιώς να παραιτηθεί.

Ο επικεφαλής του FDA είπε επίσης πως η ταχύτητα με την οποία δόθηκε η έγκριση δεν αμφισβητεί τη σοβαρότητα των επαληθεύσεων, υπογραμμίζοντας πως οι κλινικές δοκιμές και «σημαντικοί έλεγχοι ασφαλείας» θα συνεχιστούν παράλληλα με τη διανομή του εμβολίου στον αμερικανικό πληθυσμό.

Η υπηρεσία έδωσε εξάλλου διευκρινίσεις για τις περιπτώσεις αλλεργιών που θεωρήθηκαν ως αντενδείξεις για τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, έπειτα από δύο περιστατικά σοβαρών αλλεργιών που παρατηρήθηκαν στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top