Το Έβερεστ ψήλωσε σχεδόν ένα μέτρο!

Κατέληξαν σε συμφωνία Κίνα και Νεπάλ

Το ψηλότερο βουνό του κόσμου, το Έβερεστ, «ψήλωσε» σχεδόν ένα μέτρο, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του Νεπάλ και της Κίνας.

Μέχρι τώρα οι δύο χώρες διαφωνούσαν σχετικά με το αν θα προσθέσουν ή όχι το χιόνι στην κορυφή. Πλέον, το νέο ύψος του Έβερεστ φτάνει τα 8.848,86μ. (29.032 πόδια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη επίσημη μέτρηση της Κίνας που ήταν τα 8.844,43 μέτρα είχε βάλει το βουνό σχεδόν τέσσερα μέτρα χαμηλότερα από το Νεπάλ. Αξιωματούχοι στο υπουργείο Εξωτερικών του Νεπάλ και το τμήμα έρευνας ανέφεραν ότι οι επιθεωρητές και από τις δύο χώρες είχαν συντονιστεί για να συμφωνήσουν για το νέο ύψος.

Το Έβερεστ βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Κίνας και Νεπάλ και οι ορειβάτες το ανεβαίνουν και από τις δύο πλευρές.

Η συμφωνία για κοινή ανακοίνωση της νέας μέτρησης του υψηλότερου σημείου της Γης έγινε κατά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, πέρυσι.

Έβερεστ

Αποστολή στο Έβερεστ. AP Images

Η διαφορά σε σχέση με το επίσημο ύψος

Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι στο παρελθόν το Όρος Έβερεστ πρέπει να μετρηθεί στο ύψος του βράχου, ενώ οι αρχές του Νεπάλ ισχυρίστηκαν ότι πρέπει να συμπεριληφθεί το χιόνι στην κορυφή.

Οι Κινέζοι επιθεωρητές είχαν υπολογίσει το σχήμα τους, αφού μέτρησαν το βουνό το 2005.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Νεπάλ είπαν στο BBC το 2012 ότι δέχονταν πίεση από την Κίνα να αποδεχτεί το κινεζικό ύψος και ως εκ τούτου είχαν αποφασίσει να κάνουν μια νέα μέτρηση για να «ορίσουν το ρεκόρ μια για πάντα».

Το ύψος των 8,848 μέτρων που χρησιμοποιούσε το Νεπάλ για το ψηλότερο βουνό του κόσμου καθορίστηκε από την έρευνα της Ινδίας το 1954, αλλά για πρώτη φορά η χώρα πραγματοποίησε τη δική της μέτρηση της συνόδου κορυφής.

Γιατί ποιον άλλο λόγο αμφισβητήθηκε το ύψος

Ορισμένοι γεωλόγοι έχουν προτείνει ότι ένας μεγάλος σεισμός το 2015 ενδέχεται να είχε αντίκτυπο στο ύψος του όρους Έβερεστ.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ σκότωσε σχεδόν 9.000 ανθρώπους στο Νεπάλ και προκάλεσε χιονοστιβάδα που έθαψε τμήματα του στρατοπέδου βάσης στο βουνό. Τουλάχιστον 18 ορειβάτες είχαν σκοτωθεί.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένες άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων, όπως το Langtang Himal, κυρίως στα βόρεια του Κατμαντού και κοντά στο επίκεντρο, είχαν μειωθεί σε ύψος περίπου ένα μέτρο μετά τον σεισμό.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top