Κορωνοϊός: Η Γαλλία βγαίνει από το δεύτερο lockdown στις 15 Δεκεμβρίου

Τι είπε στο διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν

Στις 15 Δεκεμβρίου, αν όλα πάνε καλά, η Γαλλία θα προχωρήσει σε άρση του lockdown, όπως δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του, το βράδυ της Τρίτης. Σημειώνεται βέβαια, ότι κάποιοι περιορισμοί θα εξακολουθούν να ισχύουν για τους Γάλλους πολίτες, οι οποίοι μπήκαν για δεύτερη φορά σε καραντίνα, στις 30 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ένα πρώτο μέτρο χαλάρωσης θα ισχύσει από το Σάββατο, με την επαναλειτουργία των καταστημάτων που πωλούν μη απαραίτητα είδη, τα οποία έκλεισαν πριν από ένα μήνα. 

Κορωνοϊός-Γαλλία: Σε τρεις φάσεις η άρση του lockdown

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως οι προσπάθειες του γαλλικού λαού απέδωσαν και αποδείχτηκαν αποτελεσματικές για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού. «Όταν στις 28 Οκτωβρίου απευθύνθηκα σε εσάς, δεσμεύτηκα να σας δώσω νεότερα για την εξέλιξη της επιδημίας» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος και τόνισε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπεσε θεαματικά από τις 60.000 στις 20.000 κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα.

Γαλλία: Σκέψεις για σταδιακή άρση του lockdown από την 1η Δεκεμβρίου

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυκλοφορία του κορωνοϊού έχει επιβραδυνθεί, αλλά παραμένει υπαρκτός στη Γαλλία, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες των Γάλλων πρέπει να συνεχιστούν.

Στη συνέχεια, ο Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε τι δε θα αλλάξει. Οι μη απαραίτητες μετακινήσεις, η παραμονή στο σπίτι, η τηλεργασία όπου είναι δυνατό και η αποφυγή συναντήσεων και οικογενειακών συγκεντρώσεων συνεχίζονται.

Από τις 15 Δεκεμβρίου θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9:00 μ.μ. έως τις 7:00 π.μ., αλλά η κυκλοφορία δε θα περιορίζεται τα βράδια από τις 24 Δεκεμβρίου και για λίγες μέρες. Κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία θα ανοίξουν στις 15 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη χαλάρωση των μέτρων το Σάββατο

Από το ερχόμενο Σάββατο, οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση θα επιτρέπονται σε ακτίνα 20 χλμ. από την κατοικία και για τρεις ώρες. Επίσης θα επιτρέπονται εκ νέου εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες και οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν ξανά με περιορισμό τα 30 άτομα. Όλα τα μικρά καταστήματα όπως τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία θα μπορούν να επαναλειτουργούν από το Σάββατο και να κλείνουν στις 9 το βράδυ.

Κλειστά εστιατόρια και μπαρ ως τις 20 Ιανουαρίου

Ο Μακρόν είπε ότι τα εστιατόρια, οι καφετέριες,  τα μπαρ, τα γυμναστήρια και οι ντισκοτέκ θα πρέπει αντίθετα να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ώστε να αποφευχθεί το τρίτο κύμα. 

Μαζικοί αλλά όχι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Γαλλία κατά της Covid-19 θα πρέπει να προσφερθούν σε αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι, χωρίς να είναι υποχρεωτικοί, από τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Όπως ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ορισμένα εμβόλια αναμένεται να είναι διαθέσιμα από τα τέλη Δεκεμβρίου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top