Γαλλία: Σκέψεις για σταδιακή άρση του lockdown από την 1η Δεκεμβρίου

Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι κατά του νόμου «καθολικής ασφαλείας»

Στιγμιότυπα από ευρωπαϊκές πόλεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown. AP Hub Video

Το εβδομαδιαίο συμβούλιο κρίσης για τον κορωνοϊό συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη στη Γαλλία υπό τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ενόψει των γιορτών, που αναμένεται να αρχίσει από την 1η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στους Γάλλους διάγγελμα του την επόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ αναφερόμενος στην μελλοντική άρση των μέτρων υπογράμμισε πως δε θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί και θα εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την άρση του δεύτερου lockdown.

«Θα υπάρχουν μέτρα που θα “φρενάρουν“ τα οποία θα εξακολουθούν να ισχύουν γιατί η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί, αλλά όχι αρκετά, επειδή θα υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ μιας περιόδου καραντίνας και μιας περιόδου άρσης της καραντίνας», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

lockdown Paris

Αυξημένος ο αριθμός των Γάλλων με κατάθλιψη λόγο καραντίνας

H καραντίνα φαίνεται πως έχει πολύ αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των Γάλλων. Ο επικεφαλής του οργανισμού δημόσιας υγείας, Ζερόμ Σολμόν, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια δηλώσεων του, για την αύξηση των πολιτών που πάσχουν από κατάθλιψη, χαρακτηρίζοντας την ανησυχητική.

«Ο οργανισμός δημόσιας υγείας προειδοποιεί πως η ψυχική υγεία των Γάλλων επιδεινώθηκε εκ νέου μεταξύ τέλος Σεπτεμβρίου και αρχές Νοεμβρίου. Η κρίση του Covid-19 αποκάλυψε πόσο ψυχικά ευάλωτοι είναι πολλοί Γάλλοι. Παρατηρούμε, επίσης, μια σημαντική αύξηση καταθλιπτικών καταστάσεων. Ο αριθμός των ατόμων που αφορά μια τέτοια κατάσταση διπλασιάστηκε από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου», ανέφερε.

Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι κατά του νόμου «καθολικής ασφαλείας»

Δείτε στο βίντεο του Reuters τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Παρίσι.

Εκατοντάδες Γάλλοι αψήφησαν χθες τα περιοριστικά μέτρα και ξεχύθηκαν στους δρόμους σε Παρίσι, Λιλ, Μπορντώ, Μασσαλία, Λυόν και αλλού, για να διαμαρτυρηθούν κατά του νόμου «καθολικής ασφάλειας» που χαρακτηρίζεται ως «ελευθεροκτόνος», από πολιτικούς αναλυτές, δημοσιογράφους, ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων αλλά και από πολλούς βουλευτές και προσωπικότητες που κατέχουν πολιτικά αξιώματα.

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του νέου νόμου απαγορεύεται σε πολίτες και δημοσιογράφους να δημοσιεύουν και να κοινοποιούν στα κοινωνικά δίκτυα εικόνες με αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας ή εικόνες αστυνομικής βίας. Μεταξύ άλλων ο νόμος προβλέπει τη γενίκευση της βιντεοπιτήρησης με κάμερες και με drones.

Ένας από τους εισηγητές του νόμου υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για έναν νόμο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στον «πόλεμο της εικόνας όπου φαίνεται πως χάνει έδαφος». 

Για τον υπουργό εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, αυτός ο νόμος προστατεύει εκείνους που προστατεύουν τους Γάλλους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top