Γαλλία: Ξεκινά η δίκη του Νικολά Σαρκοζί

Κατηγορείται για διαφθορά

Πολιτικό «σεισμό» προκαλεί στη Γαλλία η δίκη του Νικολά Σαρκοζί καθώς είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της πέμπτης γαλλικής Δημοκρατίας, που ένας πρώην πρόεδρος κατηγορείται για διαφθορά.

Η υπόθεση είναι η πρώτη από πολλές έρευνες εναντίον του 65χρονου προέδρου, η οποία φτάνει στην αίθουσα του δικαστηρίου μετά από χρόνια προσπαθειών να καταπέσουν οι κατηγορίες.

Γαλλία: Απαγγελία κατηγοριών για σύσταση συμμορίας κατά του Νικολά Σαρκοζί

Η εισαγγελία κατηγορεί τον δεξιό πολιτικό και τον δικηγόρο του Τιερί Χερτσόγκ ότι επιχείρησαν να δωροδοκήσουν τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, δικαστή στο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, με αντάλλαγμα απόρρητες πληροφορίες από άλλη έρευνα εναντίον του Σαρκοζί.

Οι ερευνητές άρχισαν να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του τελευταίου τον Σεπτέμβριο του 2013 στο πλαίσιο άλλης έρευνας για παράνομη δωρεά 50 εκατ. ευρώ από τον δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι ως χρηματοδότηση της επιτυχημένης προεκλογικές του εκστρατείας το 2007. Έτσι η εισαγγελία έχει στη διάθεση της νόμιμα τις καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ Σαρκοζί και Χερτσόγκ.

Ο Σαρκοζί, διετέλεσε αρχηγός του γαλλικού κράτους από το 2007 έως το 2012.

Είναι πρωτόγνωρη στη Γαλλία η δίκη ενός προέδρου της για διαφθορά, παρότι ο προκάτοχος του Σαρκοζί, ο Ζακ Σιράκ, αντιμετώπισε επίσης προβλήματα με τη δικαιοσύνη. Το 2011 ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που καταδικαζόταν για «υπεξαίρεση δημοσίων πόρων» και «κατάχρηση της εμπιστοσύνης» σε μια υπόθεση με εικονικές θέσεις εργασίας στη Δημαρχία του Παρισιού τη δεκαετία του 1990, όταν ήταν δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας.

Της Μαρίας Δεναξά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top