Σεισμός: Μεγάλη τραγωδία στην Τουρκία - 17 νεκροί και 709 τραυματίες

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων

Δείτε στο βίντεο τη στιγμή της διάσωσης εγκλωβισμένων από τα ερείπια στην Τουρκία. Video Reuters

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 709 τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 6,7 βαθμών που συγκλόνισε το Αιγαίο και ταρακούνησε τη Σμύρνη, σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας. Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να δίνουν μάχη μέχρι αυτή την ώρα, αναζητώντας μέσα στα συντρίμμια.

σεισμός Σάμος

Μεγάλες υλικές ζημιές σημειώθηκαν στην Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο. Αγωνία για τους εγκλωβισμένους πολίτες κάτω από τα ερείπια. AP Images

Η ισχυρή δόνηση μεγέθους 6.7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/10) στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σάμο και Χίο προκάλεσε τεράστιες ζημιές στα τουρκικά παράλια.

Σεισμός 6,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου - Έγινε αισθητός και στην Αττική

Η AFAD ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 84 μετασεισμοί, οι 16 εξ αυτών μεγέθους άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκαν μετά τη σεισμική δόνηση.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε περίπου 17 κτίρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές στη Σμύρνη.

Πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την AFAD. 
Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα. 

Προς το παρόν έχουν διασωθεί 70 άνθρωποι από τα ερείπια των κτιρίων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης Γιαβούζ Σελίμ Κοσγκέρ.

Πολλοί ψάχνουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ενώ ζητούν να κάνουν ησυχία για να ακούσουν τις φωνές των εγκλωβισμένων κάτω από τα κτίρια.

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια. Video Reuters

Μάλιστα, μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι και ένα 13όροφο κτίριο στη συνοικία Μπουρνόβα της Σμύρνης. Από τη δόνηση προκλήθηκε ένα μικρό τσουνάμι και οι δρόμοι της Σμύρνης γέμισαν νερό.

σεισμός Τουρκία

Στιγμιότυπο από τη στιγμή του εγκέλαδου στην Τουρκία. Video Reuters

Χωρίς αντισεισμική προστασία οι πολυκατοικίες άνω των 20 χρόνων

Οι ειδικοί λένε ότι μετά τον σεισμό του 1999 εφαρμόζονται στην Τουρκία οι κανόνες για αντισεισμικά κτίρια, όμως υπάρχουν στη Σμύρνη κτίρια ηλικίας άνω των 20 ετών που χτίστηκαν με ακατάλληλα υλικά, ενώ κινδυνεύουν από επικείμενο σεισμό ειδικά τα πολυόροφα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star, Άννα Ανδρέου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Το ρεπορτάζ της Άννας Ανδρέου από την Κωνσταντινούπολη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ο σεισμός στο Αιγαίο έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Σμύρνη, το Μπαλίκεσιρ, το Αϊδίνιο και την Κωνσταντινούπολη.

«Είμαστε τυχεροί που το επίκεντρο του σεισμού είναι στη θάλασσα. Μειώνει την καταστροφική του επίδραση» είπε ο σεισμολόγος, Σολομών Πεμπάλ στο CNN Turk. 

Βγήκαν στον δρόμο οι κάτοικοι της Σμύρνης / AP Images

Ο κόσμος βγήκε πανικόβλητος στους δρόμους καθώς ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top