Μπορέλ για Τουρκία-Γαλλία: «Απαράδεκτα τα σχόλια Ερντογάν για Μακρόν!»

Ζητάει η Τουρκία να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση...

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Γάλλου πρόεδρου, Εμανουέλ Μακρόν του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτες. Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση», έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Πριν από λίγα 24ωρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι «χρειάζεται ψυχοθεραπεία» για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ. Η συγκεκριμένη δήλωσή Ερντογάν ήρθε μετά την απόφαση να φωτιστούν κυβερνητικά κτίρια της Γαλλίας με σκίτσα του σατιρικού Charlie Hedbo που απεικονίζουν τον Μωάμεθ.
«Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο», είχε τονίσει ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε επαρχιακό συνέδριο.

Η κόντρα Μακρόν-Ερντογάν ξεκίνησε μία εβδομάδα μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Ιστορίας Σαμιέλ Πατί στη Γαλλία και μετά τον πόλεμο που κήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος κατά του ισλαμικού φανατισμού.

Διαδηλώσεις σε Ισραήλ και Γάζα κατά Μακρόν

Στο μεταξύ περίπου 200 άτομα διαδήλωσαν έξω από την κατοικία του πρέσβη της Γαλλίας στο Ισραήλ κατά του Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη δέσμευσή του ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ. Οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν μάσκες προστασίας για τον κορωνοϊο, κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του Μωάμεθ στα αραβικά στη διαδήλωση στη Γιάφα του Τελ Αβίβ μετά τις μουσουλμανικές προσευχές της Παρασκευής κατηγορώντας τον Μακρόν ότι παίζει το παιχνίδι της «ακροδεξιάς». «Ο προφήτης Μωάμεθ είναι ό,τι πιο ιερό στο Ισλάμ κι όποιος προσβάλλει την τιμή του, επιτίθεται σ’ έναν ολόκληρο λαό», είπε ένας διαδηλωτής.

Μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα οι μουσουλμανικές χώρες

Την ίδια ώρα εντείνονται οι εκκλήσεις σε χώρες του αραβικού κόσμου για μποϋκοτάζ γαλλικών προϊόντων. Στη Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του Μακρόν κι απηύθυναν κάλεσμα για την υπεράσπιση του Ισλάμ και του προφήτη Μωάμεθ. 

Δείτε ολόκληρο το Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top