Τσαβούσογλου: Η ανακοίνωσή του στο Twitter για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου από τον ΟΗΕ

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Την πρωτοκόλληση της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη από τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία πρωτοκολλήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύουμε τα δικαιώματά του έθνους μας» έγραψε ο Τσαβούσογλου.

«Δυνατή Τουρκία στο πεδίο της δράσης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Τι είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Το τουρκολυβικό μνημόνιο ή σύμφωνο, το οποίο έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου από τον ΟΗΕ, αναφέρεται στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωών μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα είναι αντίθετη σε αυτό το μνημόνιο.

Η συμφωνία που πρωτοκολλείται δεσμεύει μόνο τα μέρη που την υπογράφουν και κανένα από τα μέρη δεν μπορεί να την επικαλεστεί ενώπιον οργάνων του ΟΗΕ και των Διεθνών Δικαστηρίων.

Πριν από 10 μήνες, η Τουρκία είχε ζητήσει από τον Γ.Γ. την πρωτοκόλληση της Συμφωνίας στον ΟΗΕ και την δημοσίευση της στις αρμόδιες εκδόσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 9 Ιουλίου υπήρξε κοινή διπλωματική νότα που επέδωσαν στον Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες οι μόνιμες αντιπροσωπείες του Μπαχρέιν, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, στην οποία παραθέτουν τους λόγους που δεν θα πρέπει να εγγραφεί στον κατάλογο με τις διεθνείς συνθήκες, το Μνημόνιο που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη, στις 27 Νοεμβρίου 2019, η κυβέρνηση της Τουρκίας και η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» (GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είχαν καταδικάσει και οι «27» ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Δεκεμβρίου 2019, λέγοντας πως το σύμφωνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top