Έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία ο Μακρόν - Η ανακοίνωση του Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών για την Ανατολική Μεσόγειο

Μακρόν Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διεθνές δίκαιο και θα αποσαφηνιστούν οι ενέργειες της Άγκυρας σε περιοχές όπως η Λιβύη και η Συρία.

Μακρόν για Τουρκία: Φαίνεται πως έλαβε το μήνυμα

«Στην ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να εκκινήσει εκ νέου ένας αποτελεσματικός και ξεκάθαρος διάλογος, προς αποφυγήν συγκρούσεων και αμφισβητήσεων του διεθνούς δικαίου. Οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ εκφράστηκαν με σαφήνεια επ’ αυτού πριν λίγες ημέρες στο Ajaccio. Σεβόμαστε την Τουρκία. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε διάλογο μαζί της, αλλά περιμένουμε να σεβαστεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο, καθώς και να αποσαφηνίσει τη στάση της στη Λιβύη αλλά και στη Συρία. Οι προσβολές είναι αλυσιτελείς και τέτοιου είδους λόγια και πράξεις δεν έχουν θέση σε μια υπεύθυνη σχέση μεταξύ Κρατών. Οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, έτοιμοι για την απαραίτητη σύναψη μιας Pax Mediterranea. Όχι όμως εν μέσω εκφοβισμών, όχι με βάση το δίκαιο του ισχυρού. Με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στη συνεργασία, με σεβασμό μεταξύ συμμάχων. Οι αρχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από τη Γαλλία αναμένει η Τουρκία

Η Τουρκία αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από τη Γαλλία καθώς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Τα «έψαλε» στον Μακρόν ο Ερντογάν

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών η τουρκική προεδρία, υπογραμμίζεται ότι ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top