ΗΠΑ: Πέθανε η δικαστής-σύμβολο των δικαιωμάτων Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Πλήγμα για τους Δημοκρατικούς

Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Μεγάλο είναι το κενό που αφήνει στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφήνει ο θάνατος του μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Η Γκίνσμπεργκ υπήρξε μέλος του του Ανώτατου Δικαστηρίου από το 1993, ανυποχώρητη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών στο σώμα.

Υπήρξε πρωτοπώρος στον αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών τη δεκαετία του 1970, αλλά και στη στράτευσή της σε άλλα ζητήματα κοινωνικής προόδου, όπως για παράδειγμα οι αμβλώσεις, ή οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Η απώλεια της Γκίνσμπεργκ ενδέχεται να οδηγήσει σε μεταβολή της ιδεολογικής ισορροπίας στο σώμα, όπου οι συντηρητικοί δικαστικοί είχαν ως τώρα πλειοψηφία 5 έναντι 4, μετακινώντας το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη πιο δεξιά.

Η αμερικανίδα δικαστής ήταν είδωλο και για την πρόεδρο Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έχει στο γραφείο της μια κούπα με το πρόσωπο της Γκίνσμπεργκ.

Διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Μπιλ Κλίντον στις 25 Δεκεμβρίου 1993 και ήταν το γηραιότερο φιλελεύθερο μέλος του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top