Ιαπωνία: Νέος πρωθυπουργός ο Γιοσιχίντε Σούγκα

Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, 71 ετών, εξελέγη σήμερα νέος πρωθυπουργός από την κάτω

Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, 71 ετών, εξελέγη την Τετάρτη νέος πρωθυπουργός από την κάτω Βουλή της Ιαπωνίας αντικαθιστώντας τον Σίνζο Άμπε, ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

Ιαπωνία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός- «Συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς μου»

Η σύνθεση της κυβέρνησης του Σούγκα, ο οποίος ήταν πιστός υπαρχηγός του Άμπε, αναμένεται να ανακοινωθεί. Είχε ήδη κερδίσει θριαμβευτικά τη Δευτέρα τις εσωκομματικές εκλογές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος για να γίνει ο αρχηγός του και έχει υποσχεθεί πως θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από τα τέλη του 2012. Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν τα μισά μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου θα είναι άνθρωποι από το υπουργικό συμβούλιο του Άμπε.

Η νίκη του Σούγκα

Ο Σούγκα πήρε σήμερα 314 ψήφους από τις 462 έγκυρες στην κάτω Βουλή του κοινοβουλίου, όπου το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα διαθέτει άνετη πλειοψηφία μαζί με τον σύμμαχό του, το κόμμα Κομέιτο. Στην ψηφοφορία χρειαζόταν απλή πλειοψηφία.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην άνω Βουλή του κοινοβουλίου δεν ήταν ακόμη γνωστά όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της κάτω Βουλής, λίγο πριν από τις 14:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας).

Όμως το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και το Κομέιτο έχουν την πλειοψηφία και στην άνω βουλή και σε περίπτωση που η άνω Βουλή ψηφίσει αντίθετα από την κάτω, επικρατεί η ψήφος της κάτω βουλής.

Ποιός είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Ο Σούγκα, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 1996, ξεχώρισε ως υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Άμπε, από το 2006 ως το 2007. Σε αντίθεση με πολλούς προβεβλημένους βουλευτές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματ (LDP), ο Σούγκα δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια.

Είναι ο μεγαλύτερος γιος ενός παραγωγού φράουλας στη βόρεια περιφέρεια Ακίτα. Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο και επειδή δεν ήθελε να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση, μετακόμισε στο Τόκιο και έπιασε δουλειά σε μια εταιρεία χαρτοκιβωτίων. Αργότερα, εισήχθη στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, Χοσέι, όπου σπούδασε Νομική, ενώ πλήρωνε ο ίδιος τα δίδακτρα της σχολής του.

Στα 26 του χρόνια ο Σούγκα αποφάσισε να αφοσιωθεί στην πολιτική και ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Χικοσαμπούρο Οκονόγκι, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Κατασκευών και Εμπορίου και Βιομηχανίας. Το 1987, ο Σούγκα εξελέγη μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Γιοκοχάμα και εξέτισε δύο θητείες. Είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο καράτε και κάθε πρωί κάνει 100 κοιλιακούς για να κρατιέται σε φόρμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top