Τουρκία για Oruc Reis: Επέστρεψε για συντήρηση και αλλαγή προσωπικού

Τι αναφέρει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας

Μπορεί η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια να αποτέλεσε ένα θετικό βήμα, ωστόσο το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το ερευνητικό πλοίο θα επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Το Oruc Reis έχει συγκεκριμένο τρόπο εργασίας και μία φορά τον μήνα επιστρέφει στο λιμάνι για τη συντήρηση του πλοίου, την αλλαγή προσωπικού και τις προετοιμασίες του για το επόμενο ταξίδι. Η επιστροφή στο λιμάνι για προμήθεια καυσίμων και τη συντήρηση, είναι μία διαδικασία ρουτίνας. Το πλοίο μετά τη συντήρηση θα συνεχίσει κανονικά τις εργασίες και τις σεισμικές έρευνές του, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κωνσταντίνος Φίλης: Γιατί ο Ερντογάν τράβηξε το Oruc Reis

Την Κυριακή, ο τουρκικός Τύπος, όπως η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ έγραψε ότι η επιστροφή του τουρκικού σκάφους και η μη ανανέωση της σχετικής Navtex οφείλεται στις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν επιβεβαιώνει το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης ανέφερε ότι η επίκληση της συντήρησης του Oruc Reis, δίνει τη δυνατότητα στην Άγκυρα να κρατήσει στο λιμάνι το σεισμογραφικό και να μην εκδώσει Navtex μέχρι και το τέλος του μήνα, οπότε θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τη λίστα με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ για το Oruc Reis - Τι μεσολάβησε

Μπορεί το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας να υποστηρίζει ότι το Oruc Reis επέστρεψε για λόγους ρουτίνας στην Αττάλεια, ωστόσο όπως αποκάλυψε χθες η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, «μεσολάβησε ένα πολιτικό θρίλερ και ένα παρασκήνιο που λίγες φορές το έχουμε δει και το έχουμε ακούσει».

Πρώτα απ΄όλα, η Γερμανίδα Καγκελάριος διεμήνυσε διά της διπλωματικής οδού στον Ερντογάν, ότι Γερμανοί, Ιταλοί και Ισπανοί δε θέλουν να του επιβληθούν κυρώσεις, αλλά αν φέρει το Oruc Reis λίγο πιο κοντά στο Καστελόριζο, δε θα μπορέσει και να το αποτρέψει. Άρα λοιπόν, η Μέρκελ έστειλε στον Τούρκο Πρόεδρο ένα μήνυμα που τον «πονάει».

Την ίδια ώρα κλιμακώθηκαν οι πιέσεις και από την Ουάσινγκτον. Αρχικά είχαμε την επίσκεψη του Πομπέο στον Αναστασιάδη, μία κίνηση με μεγάλο νόημα. Αλλά δεν έμειναν μόνο εκεί οι πιέσεις. Για να εμπεδώσει ο Ερντογάν ότι πρέπει να σταματήσει αυτή τη στρατηγική του, την ίδια ώρα, το θηριώδες αμερικανικό πολεμικό πλοίο Υuma, περνούσε ξυστά από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν το Oruc Reis. Είχε αναχωρήσει από την Κύπρο και πήγαινε στη Σούδα. Τελικά έφτασε σήμερα στις 16:11 στο λιμάνι της Σούδας.

Πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ για το Oruc Reis - Τι μεσολάβησε

Το κλίμα μύριζε όλη τη μέρα μπαρούτι και επιχειρησιακά και διπλωματικά. Ο Ερντογάν κατάλαβε ότι δεν τον παίρνει να κάνει ούτε ένα βήμα παραπάνω και υποχώρησε. Ωστόσο αυτό που συζητούν όλοι -και το είπε και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη- είναι για πόσο, καθώς κανείς δεν του έχει εμπιστοσύνη. Και με τους όρους που άρχισαν ήδη να βάζουν στο τραπέζι οι Τούρκοι, σίγουρα αυτό που δε θέλουν είναι ο διάλογος.

Σακελλαροπούλου: «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η αποχώρηση του Oruc Reis»

Ακάρ: Δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας

Να αναφερθεί τέλος πως ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε χθες ότι το  Oruc Reis επέστρεψε στην Τουρκία βάσει σχεδίου και το οποίο προβλέπει κινήσεις μπρος και πίσω.

Ενοχλημένη η Τουρκία από την επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο

«Δεν υπάρχει θέμα απεμπόλησης των δικαιωμάτων μας στην περιοχή, είναι μια κίνηση βάσει σχεδίου», τόνισε ο Ακάρ.
Κατηγόρησε ακόμα την Ελλάδα ότι φέρεται εγωιστικά και έθεσε θέμα «νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που δεν έχει μεταβιβαστεί η κυριαρχία τους».

Μητσοτάκης: «Θετικό βήμα η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια»

«Το ζήτημα των νησιών που δεν έχει μεταβιβαστεί η κυριαρχία τους με τις συνθήκες θα πρέπει να συζητηθεί οπωσδήποτε και να πάρουμε το δίκαιό μας. Θα πρέπει να αναγνωριστεί το δίκαιό μας και το δικαίωμά μας», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top