Μητσοτάκης: «Θετικό βήμα η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια»

«Μπορεί να βρεθεί λύση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών»

«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. 

Στην Αττάλεια το Oruc Reis: Δεν ανανέωσε τη NAVTEX η Τουρκία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα. Πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, τότε η Ελλάδα είναι έτοιμη για νέο γύρο διερευνητικών επαφών.

«Εφόσον δούμε δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι για τη μια και μείζονα διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο σε μια περιοχή που είναι μη οριοθετημένη απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες. Αυτό έκανε η Τουρκία τις προηγούμενες εβδομάδες», είπε ο πρωθυπουργός.

«Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο πρόεδρο και αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση στα δελτία» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Το έχω πει πολλές φορές. Και δεν είμαι αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο… Όταν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη και εφόσον υπάρχει και από την άλλη πλευρά διάθεση είναι πάντα καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται».

«Ποτέ δεν ρίξαμε εμείς λάδι στη φωτιά. Ήμουν πολύ προσεχτικός για να μην παίξω το παιχνίδι της φραστικής κλιμάκωσης. Κάναμε μια εξαιρετικά ενεργή διπλωματία. Φέραμε την Ευρώπη με το μέρος μας», απάντησε σε άλλη ερώτηση για τα Ελληνοτουρκικά. 

«Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας είναι πάντα στο τραπέζι των επιλογών»

Σε ερώτηση του Πέτρου Μποτσαράκου για το Star, σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως επιλογή. Επιθυμία μας δεν είναι να επιβληθούν κυρώσεις γιατί αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο δε θα έχουμε πετύχει την αποκλιμάκωση. Θα το κάνουμε εφόσον δούμε ότι η άλλη πλευρά δεν επιστρέφει στον δρόμο της λογικής. Άρα η απειλή των κυρώσεων είναι πάρα πολύ σημαντική. Οι κυρώσεις είναι και θα παραμείνουν στο τραπέζι μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, αλλά και στη συνέχεια ως μια επιλογή της ΕΕ. Η επιβολή κυρώσεων από την Ευρώπη σηματοδοτεί ότι το πρόβλημα αυτό αφορά ολόκληρη την Ευρώπη δεν είναι απλά μια ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό το πλαίσιο υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει για τον απλούστατο λόγο ότι η Ανατολική Μεσόγειος και η Μεσόγειος συνολικά είναι μια θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για την Ευρώπη. 

Αυτό που έχουμε καταφέρει να κάνουμε είναι όχι μόνο να βάλουμε τις κυρώσεις στο τραπέζι των επιλογών μας, αλλά να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της λεκάνης της Μεσογείου και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πετύχει και με τις ΗΠΑ που έχουν μια πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στο τι γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Μητσοτάκης: «Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία»

«Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς –και τον κ. Τσίπρα. Όπως υπήρξε ενημέρωση του διπλωματικού συμβούλου του από τον διπλωματικό σύμβουλό του. Τέτοια ενημέρωση δεν είχα πότε από τον κ. Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός.

Αυτό που περιέγραψα στο άρθρο μου ήταν ότι υπήρξε ένα written understanding, η γραπτή αποτύπωση του τι συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, το οποίο παραβιάστηκε. Τα πρακτικά δηλαδή της συζήτησης των διπλωματικών συμβούλων της Ελλάδας, της Τουρκίς και της Γερμανίας. Δεν ήταν διεθνής συμφωνία. Μακριά από μένα λοιπόν η κατηγορία για μυστική διπλωματία. Η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να φέρεται με υπευθυνότητα. Ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να λέγονται δημόσια», είπε.

Ο πρωθυπουργός έδωσε διευκρινίσεις και για τα εξοπλιστικά, μετά τη συμφωνία με τη Γαλλία. 

«Το πρόγραμμα που ανακοίνωσα είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάνω από όλα το ανθρώπινο δυναμικό. Τα Rafale θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000, έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα. Τα πρώτα αεροσκάφη θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το 2022. Για τις φρεγάτες, εδώ και μία δεκαετία δεν έγιναν επενδύσεις στο Πολεμικό Ναυτικό λόγω των επενδύσεων. Θα αποκτηθούν τέσσερις φρεγάτες. Δεν είμαι σε θέση να σας το κοστολογήσω γιατί θα υπάρχουν προσφορές, και θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα», σημείωσε.

«Η οικονομική ύφεση δεν είναι του Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια»

Σε ερώτηση για την οικονομική ύφεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Είναι μία παγκόσμια ύφεση. Είναι η μεγαλύτερη κρίση από 1929. Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Στο εξάμηνο είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο γιατί στηρίξαμε τη χώρα με ένα πακέτο μέτρο εμπροσθοβαρές. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Φθινόπωρο και έναν πιο δύσκολο Χειμώνα και με τα μέτρα που ανακοίνωσα χθες στηρίζουμε την κοινωνία. Η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα».

«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν - Θα υπάρξουν κρούσματα»

Όσον αφορά στο αυριανό άνοιγμα των σχολείων ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν στην ώρα τους. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολικό περιβάλλον. Αύριο θα είναι όλα έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παρέχει δωρεάν μάσκες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και δεν είναι εύκολο να περνάς μια ολόκληρη μέρα. Όμως αυτό λένε οι ειδικοί. Και ζητώ να συμμορφωθούν όλοι γιατί είναι για το καλό τους. Τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, στους γονείς και στους ηλικιωμένους. Ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε τόσες πρόσθετες τάξεις για να μοιράσουμε τα παιδιά και δε θα ήταν σωστό να επεκτείνουμε τη σχολική μέρα. Έτσι επιλέχθηκε αυτή η λύση. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κρούσματα, όμως υπάρχουν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το πώς θα κλείσουν τμήματα ή σχολεία».

«Τα πάμε καλύτερα στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού, απ’ ότι στο πρώτο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα πως η χώρα θα προμηθευτεί τεστ κορωνοϊού που θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα, ενώ υποστήριξε πως με βάση τα στοιχεία, η κυβέρνηση τα έχει πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα, από ότι στο πρώτο. 

«Καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα την ασθένεια, παρότι ακόμα δεν έχουμε ένα εμβόλιο που θα μας λύσει τα χέρια. Είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε ανά πάσα στιγμή για να το αντιμετωπίσουμε», είπε. 

«Στόχος η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους»

«Η επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Παραμένει η πρόθεση για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Μόρια κάηκε από υπερδραστήριου πρόσφυγες και μετανάστες που ήθελαν να μας εκβιάσουν»

Αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα της Μόριας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Η πολιτική αυτή βασίζεται στην ενεργή φύλαξη των συνόρων, στην επιτάχυνση αιτήσεων ασύλου και στην ενεργοποίηση της ΕΕ, ώστε να καταστεί σαφές ότι χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη. 

«Κληρονομήσαμε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόλις τους τελευταίους 6 μήνες μειώθηκε από 25.000 στις 12.000 ο πληθυσμός στο νησί. Γι’ αυτό που έγινε στην Μόρια και υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες. Η Μόρια κάηκε από κάποιους “υπερδραστήριους” μετανάστες και πρόσφυγες για να εκβιάσουν την κυβέρνηση ώστε να φύγουν», είπε.

Διαβεβαίωσε επίσης πως όποιος μπαίνει στον νέο προσωρινό καταυλισμό που στήθηκε στο Καρά Τεπέ, θα εξετάζεται για κορωνοϊό και ότι πρόκειται για μια προσωρινή δομή, με καλύτερες συνθήκες από αυτές της Μόριας που θα επιτρέψει τη διαχείριση του προβλήματος. 

Μιλώντας για προσωρινό καταυλισμό, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι όποιος μπαίνει σε αυτό το νέο κέντρο θα εξετάζεται για κορωνοϊό και αυτή είναι μια προσωρινή δομή που θα επιτρέψει τη διαχείριση

«Δεν θα γίνει καμία έξωση»

Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ο πρωθυπουργός είπε:

«Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ είχε πολύ θετική ανταπόκριση από την ελληνική κοινωνία…. Mας επιτρέπει να προλάβουμε το κακό, να στηρίξουμε νοικοκυριά πριν “κοκκινήσουν” τα δάνειά τους. Δε θα γίνει κανένας πλειστηριασμός μέχρι το τέλος του 2020 για να έχει ψηφιστεί το νέο πλαίσιο της δεύτερης ευκαιρίας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους.Δε θα γίνει καμία έξωση».

Λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία, η φετινή συνέντευξη Τύπου είναι διαφορετική, καθώς το σύνολο των ατόμων που βέθηκε στην αίθουσα δεν υπερέβη τα πενήντα και έτσι κάποιοι δημοσιογράφοι υπέβαλαν τις ερωτήσεις τους στον Πρωθυπουργό, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top