Τι εννοεί ο Ερντογάν με το «Καζάν – καζάν»

Θέλει να του παραχωρήσουμε κομμάτια που δεν του ανήκουν

Την πολιτική «Καζάν – καζάν» επικαλέστηκε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου. «Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο. Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τα βήματα της αύξησης της έντασης, τότε, μέσω διπλωματίας, μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική “καζάν – καζάν”, αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται» είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Ερντογάν: Υπέρ της πολιτικής «win win» τάσσεται η Τουρκία

Η στροφή Ερντογάν προς τη διπλωματία είναι ένας απλός τακτικισμός και τι εννοεί όταν λέει “καζάν – καζάν” εξήγησε ο Σπύρος Λάμπρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, επισημαίνοντας ότι ο Σουλτάνος δεν αποφάσισε ξαφνικά να αλλάξει στάση.

Όταν λέει “καζάν – καζάν”... δεν αντιλαμβάνεται όπως η Ευρώπη. Το win win... δηλαδή να κερδίσουμε και οι δυο.  Αυτό που λέει είναι: «Παραχωρείστε μου... κομμάτια που δε μου ανήκουν».

Στην έκφραση “καζάν – καζάν” δεν εννοεί «ελάτε να μοιράσουμε την Ανατολική Μεσόγειο». Εννοεί «ελάτε να μοιράσουμε τις δικές σας περιοχές». Την Κρήτη, την Κύπρο. Η Αττάλεια είναι δική μου, λέει.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να δημιουργήσει μια κατάσταση που ακόμα και αν προκαλέσει θερμό επεισόδιο θα μπορεί να ρίξει τις ευθύνες αλλού. 

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρεί αυτό τον υβριδικό πόλεμο τώρα, μια μέρα μετά την επιστροφή Μακρόν από την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και λίγο πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαλλία.  

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top