Παραιτήθηκε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ

Προκλήθηκε σκάνδαλο για τη συμμετοχή του σε δείπνο στην Ιρλανδία

Φιλ Χόγκαν

Την παραίτησή του από τη θέση του Επιτρόπου ανακοινώσε Φιλ Χόγκαν, μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε λόγω της συμμετοχής του σε δείπνο της Oireachtas Golf Society στο Κλίφντεν της Ιρλανδίας, κατά παράβαση των κανόνων ανάσχεσης της πανδημίας στη χώρα.

Ο Φίλ Χόγκαν είχε από χθες στείλει στην Πρόεδρο της Κομισιόν αναλυτικό υπόμνημα με τις κινήσεις του που σχετίζονται με την υπόθεση για την οποία κατηγορείται. Ο Φιλ Χόγκαν όφειλε να αυτοπεριοριστεί για 14 μέρες, όταν έφτασε στην Ιρλανδία στα τέλη Ιουλίου από το Βέλγιο, σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας. Ωστόσο ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι καθώς ήταν αρνητικός στον ιο, βάσει εργαστηριακής εξέτασης, θα μπορούσε να εξαιρεθεί από την καραντίνα.

Ο Φιλ Χόγκαν, ήταν Επίτροπος για 2η θητεία, αυτή τη φορά για θέματα εμπορίου. Νωρίτερα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Προεδρία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Όταν η παραίτηση γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Κομισιόν, η Ιρλανδία θα πρέπει να υποδείξει νέο υποψήφιο για Επίτροπο.

Στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Φιλ Χόγκαν αναφέρει:

«Σήμερα το απόγευμα υπέβαλα την παραίτησή μου ως Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δρ Ursula von der Leyen.

Γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η διαμάχη σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ιρλανδία αποσπά την προσοχή από το έργο μου ως Επίτροπος της ΕΕ και θα υπονόμευε τη δουλειά μου τους επόμενους μήνες.

Λυπάμαι βαθιά που το ταξίδι μου στην Ιρλανδία - τη χώρα που ήμουν τόσο περήφανος που εκπροσωπώ ως δημόσιος λειτουργός για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου - προκάλεσε τέτοια ανησυχία, ανησυχία και αναστάτωση. Πάντα προσπαθούσα να συμμορφωθώ με όλους τους σχετικούς κανονισμούς COVID-19 στην Ιρλανδία και κατάλαβα ότι είχα τηρήσει όλες τις σχετικές Οδηγίες για τη δημόσια υγεία, ιδίως μετά την επιβεβαίωση μιας αρνητικής δοκιμής COVID-19. Επαναλαμβάνω την ειλικρινή συγγνώμη μου προς τον ιρλανδικό λαό για τα λάθη που έκανα κατά την επίσκεψή μου. Ο ιρλανδικός λαός έχει καταβάλει απίστευτες προσπάθειες για τον περιορισμό του κορωνοϊού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει εσάς και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για να νικήσει αυτήν την τρομερή πανδημία.

Επιτρέψτε μου να πω από την καρδιά ότι εκτιμώ πλήρως και αναγνωρίζω την πρόκληση που παρουσιάζει η πανδημία COVID-19 στην κοινωνία μας και στην παγκόσμια οικονομία. Ως Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, ήμουν στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση.

Αναγνωρίζω και εκτιμώ τον καταστροφικό αντίκτυπο του COVID-19 σε άτομα και οικογένειες και καταλαβαίνω πλήρως την αίσθηση του πόνου και του θυμού τους όταν αισθάνονται ότι αυτοί που βρίσκονται στη δημόσια υπηρεσία δεν πληρούν τα αναμενόμενα πρότυπα από αυτά. Είναι σημαντικό να δηλώσω ότι δεν παραβίασα κανένα νόμο. Ως δημόσιος εκπρόσωπος θα έπρεπε να είμαι πιο αυστηρός στην τήρηση των οδηγιών Covid.

Ήταν η τιμή της ζωής μου να υπηρετώ ως Ευρωπαίος Επίτροπος, πρώτα στη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη και μετά στο Εμπόριο. Πιστεύω ότι το έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κορυφαίο επίτευγμα της κοινής ηπείρου μας: μια δύναμη για ειρήνη και ευημερία όπως αυτή που ποτέ δεν έχει δει ο κόσμος. Πιστεύω επίσης ότι το πεπρωμένο της Ιρλανδίας είναι βαθιά ευρωπαϊκό και ότι το μικρό, περήφανο, ανοιχτό έθνος μας θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν εμπνευσμένο και προληπτικό ρόλο στην καρδιά της ΕΕ.

Δεσμεύτηκα δια βίου στη δημόσια υπηρεσία, καθ' όλη τη διάρκεια της σχεδόν 40χρονης πολιτικής μου σταδιοδρομίας, ως μέλος της Τοπικής Αρχής, του Oireachtas, ως Υπουργός και με δύο θητείς ως Ευρωπαίος Επίτροπος. Είμαι περήφανος για τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματά μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος και ελπίζω ότι η ιστορία θα τα κρίνει θετικά, όταν γίνει η τελική αξιολόγηση.

Παραμένω πεπεισμένος ότι σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και αναταραχές, η σημασία της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη παραμένει πρωταρχική. Ήταν η προτεραιότητά μου ως Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ να ενισχύσω αυτόν τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στο εμπόριο και να ενισχύσω την ικανότητα της Ευρώπης να προστατευθεί από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο του πολυμερούς συστήματος ανοιχτού, δίκαιου και βασισμένου σε κανόνες εμπορίου και να συνεχίσει να επιδιώκει μια θετική μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Το Brexit αποτελεί επίσης μια σημαντική πρόκληση για την ΕΕ και ιδιαίτερα για την Ιρλανδία, για την οποία έχω εμπλακεί κεντρικά από την αρχή. Ελπίζω ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ, με την Ιρλανδία στην πρωτοπορία τους, και το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν για να επιτύχουν μια δίκαιη, αμοιβαία επωφελής και βιώσιμη εμπορική συμφωνία. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της ΕΕ και του ΗΒ δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο von der Leyen, τους συναδέλφους μου Επιτρόπους, τα μέλη του Συμβουλίου και τους ευρωβουλευτές για την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή τους από τον διορισμό μου ως Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το Υπουργικό Συμβούλιο, την ομάδα και την οικογένειά μου για την υποστήριξή τους», καταλήγει.  

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top