Κορωνοϊός: «Επικίνδυνη η εσπευσμένη έγκριση και δοκιμή εμβολίου»

Καμπανάκι από τον ειδικό στις λοιμώξεις, Άντονι Φάουτσι

Δείτε στο βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Star το ρεπορτάζ για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. (20-08)

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους, εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο εσπευσμένης έγκρισης και διανομής ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού

ΟΗΕ: 172 χώρες στο πρόγραμμα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Σύμφωνα με όσα είπε ο Φάουτσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η διανομή οποιουδήποτε υποψηφίου εμβολίου για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό, προτού να έχει αποδειχθεί πέραν κάθε αμφισβήτησης πως είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, είναι πολύ άσχημη ιδέα, που επιπλέον θα έπληττε τις δοκιμές άλλων εμβολίων.

Επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας εκφράζουν τελευταία την ανησυχία πως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ασκήσει πίεση στον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA) προκειμένου να διανεμηθεί εμβόλιο προτού να διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητές του να επανεκλεγεί.

Κομισιόν: Ολοκλήρωσε συνομιλίες για αγορά εμβολίου τύπου mRNA με τη Moderna

Ο Δρ. Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Λοιμώδεις Νόσους (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις προθέσεις του προέδρου Τραμπ, ωστόσο επέμεινε στο ότι η διανομή εμβολίου, αν γίνει με βιαστικό τρόπο, ενέχει μεγάλους κινδύνους, παρά την πιεστική ανάγκη που υπάρχει.

Κορωνοϊός: Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V θα δοκιμαστεί σε 40.000 ανθρώπους

Τραμπ: «Bαθύ κράτος καθυστερεί την παραγωγή εμβολίου»

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters διαβεβαίωσε ότι στον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA) δεν υπάρχουν στοιχεία του «βαθέος κράτους» που να προσπαθούν να καθυστερήσουν την παραγωγή εμβολίου για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Σε αυτή τη χώρα το εμβόλιο θα είναι υποχρεωτικό και δωρεάν

Χωρίς να παρουσιάσει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, ο Τραμπ κατηγόρησε το Σάββατο μέλη αυτού που αποκαλεί «βαθέος κράτους» στο εσωτερικό του FDA ότι προσπαθούν να καθυστερήσουν τις κλινικές δοκιμές εμβολίων ώστε να μην είναι έτοιμο κανένα προτού διεξαχθούν οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ώστε να πλήξουν τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί.

«Δεν έχω δει τίποτε απολύτως που θα μπορούσα να θεωρήσω πως είναι μέρος του "βαθέος κράτους" στον FDA», αντέτεινε όμως ο Χαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Χαν πρόσθεσε ότι έχει στέρεη σχέση με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου πέφτει και οι πιθανότητές του να επανεκλεγεί μειώθηκαν εξαιτίας της δυσαρέσκειας για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 810.000 ανθρώπους παγκοσμίως, ανάμεσά τους σε 177.000 και πλέον στις ΗΠΑ.

Ο Χαν υπογράμμισε ότι η απόφαση του οργανισμού να εγκρίνει την κατεπείγουσα χρήση μιας θεραπείας που χρησιμοποιεί πλάσμα αίματος ασθενών που έχουν αναρρώσει δεν οφειλόταν σε πολιτικές πιέσεις, ενώ επέμεινε ότι δεν θα επέτρεπε τέτοιες πιέσεις να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων για οποιοδήποτε μελλοντικό εμβόλιο εναντίον της Covid-19.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top