Κορωνοϊός-ΗΠΑ: Πάνω από 160.000 νεκροί – Σχεδόν 5 εκατομμύρια τα κρούσματα

Αύξηση κρουσμάτων σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Μάλτα

Οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα τους 160.000, είναι δηλαδή το ένα τέταρτο όσων έχουν καταγραφεί αθροιστικά σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Οι ΗΠΑ, η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, μετρά 160.003 νεκρούς και 4,91 εκατομμύρια μολύνσεις. Οι θάνατοι αυξάνονται σε 23 Πολιτείες και τα κρούσματα σε 20, με βάση την ανάλυση δεδομένων των δύο τελευταίων εβδομάδων, σε σύγκριση με τα δεδομένα του αμέσως προηγούμενου δεκαπενθημέρου.

Έκλεισαν σχολεία στη Γερμανία - Θετικοί στον κορωνοϊό δασκάλα και μαθητής

Μέσα σε εννέα ημέρες, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10.000. Τα περισσότερα θύματα προέρχονται από την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Τέξας, μολονότι οι μολύνσεις σε αυτές τις Πολιτείες φαίνεται ότι είναι σε καθοδική τροχιά.

Η συντονίστρια της ομάδας αντιμετώπισης της Covid-19 στον Λευκό Οίκο, Δρ Ντέμπορα Μπερξ, προειδοποίησε ότι η Βοστόνη, το Σικάγο, το Ντιτρόιτ και η Ουάσινγκτον μπορεί να παρουσιάσουν συρροές κρουσμάτων καθώς αυξάνεται το ποσοστό των τεστ που βγαίνουν θετικά σε αυτές τις πόλεις.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σωματεία εκπαιδευτικών, γονείς και μαθητές διαφωνούν για το πώς θα ξαναλειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προτρέπει τις Πολιτείες να ανοίξουν κανονικά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα υποστηρίζοντας ότι ο ιός «θα φύγει, όπως φεύγουν τα πράγματα», όμως οι υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν τις τοπικές αρχές όπου υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε επιφυλακή.

Την Πέμπτη, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον προέβλεψε ότι μέχρι την 1η Δεκεμβρίου ενδέχεται να έχουν πεθάνει από την Covid-19 έως και 300.000 Αμερικανοί, όμως υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να σωθούν 70.000 ζωές αν όλοι φορούν σχολαστικά προστατευτική μάσκα.

Κορωνοϊός: Οι νέοι ασυμπτωματικοί εξίσου μολυσματικοί με τους συμπτωματικούς

Ιταλία: Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων

Στην Ιταλία το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 552 νέοι θετικοί στον ιό και 3 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Κατά τη χθεσινή ημέρα, τα νέα κρούσματα ήταν 402 και οι νεκροί 6. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών, σε όλες τις 21 περιφέρειες της χώρας σήμερα προέκυψαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Γαλλία: Πάνω από 2.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία, όπου τις τελευταίες 24 ώρες εντοπίστηκαν 2.288 μολύνσεις, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί στη χώρα από τον Μάιο.

Συνολικά, περισσότερα από 9.330 νέα κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, εκ των οποίων τα 1.604 την Πέμπτη και 1.695 την Τετάρτη. Από τα τέλη Ιουλίου καθημερινά οι νέες μολύνσεις ξεπερνούν τις 1.000.

«Οι δείκτες επιδεινώνονται, επιβεβαιώνοντας την πιο ενεργή κυκλοφορία του ιού σε όλη τη χώρα, ιδίως μεταξύ των νεαρών ενηλίκων», ανέφερε η Γενική Διεύθυνση Υγείας καλώντας τους πολίτες να είναι «σε εγρήγορση».

O υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας κατά του κορωνοϊού κι αυτό παρά το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα καθιστώντας ανυπόφορη τη χρήση της μάσκας.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στους κλειστούς δημόσιους χώρους και έχει επιβληθεί, επίσης, σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας, σε εξωτερικούς χώρους.

Ισπανία: 1.895 νέα κρούσματα 

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα 1.895 νέα κρούσματα Covid-19 σε διάστημα 24 ωρών, κυρίως στις κοινότητες της Χώρας των Βάσκων, της Καταλονίας και της Αραγονίας.

Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τους 1.683 που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη από το υπουργείο Υγείας.

Η μεγαλύτερη αύξηση μολύνσεων καταγράφηκε στη Χώρα των Βάσκων με 428 κρούσματα, μια αύξηση 26% σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Συνολικά, η Ισπανία μετρά 314.362 κρούσματα Covid-19 και 28.503 θανάτους.

Μάλτα: Νέους περιορισμούς φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων

Η Μάλτα απαγόρευσε σήμερα τις μαζικές συγκεντρώσεις ενώ κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού αφού είχαν μηδενιστεί για μια εβδομάδα στις αρχές Ιουλίου.

Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν 49 νέα κρούσματα σήμερα, ο δεύτερος υψηλότερος ημερήσιος αριθμός από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο περιστατικό στις 7 Μαρτίου. Εννέα ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα έδωσε εντολή για περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις και για μέτρα με στόχο να περιοριστεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών σε γηροκομεία, με τους επισκέπτες να καλούνται να σταθούν πίσω από πάνελ από πλεξιγκλάς.

Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιοριστούν σε 100 άτομα σε κλειστές αίθουσες και σε 300 άτομα σε ανοικτούς χώρους. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν περισσότερα κέντρα για τη διενέργεια τεστ. Όποιος δεν φορά μάσκα σε δημόσιους χώρους θα τιμωρείται με πρόστιμο 50 ευρώ, ενώ οι διοργανωτές μεγάλων εκδηλώσεων κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 3.000 ευρώ.

Η Ιρλανδία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν απαγορεύσει τα ταξίδια από τη Μάλτα ή έχουν επιβάλει περίοδο καραντίνας για τους επισκέπτες από τη νησιωτική χώρα. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών συνιστούν να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια στη Μάλτα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top