Τρισδιάστατη έρευνα στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας έκανε Τούρκος καθηγητής

Ποιους μύθους κατέρριψε;

Δειτε το ρεπορτάζ του Star σχετικά με το μπαϊράμι στην Αγία Σοφία

Τρισδιάστατη έρευνα (scanning) στο υπόγειο της Αγίας Σοφίας πραγματοποίησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, Χασάν Φιράτ Ντικέρ.  

Όπως υποστήριξε χρειάζεται εξαερισμός των καναλιών κάτω από την Αγία Σοφία ώστε να παραμείνει όρθιο το μνημείο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η Αγία Σοφία είναι για μας ένα σχολείο. Κάθε φορά που πηγαίνουμε μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Με την εργασία που κάναμε βγάλαμε μια ακτινογραφία της Αγίας Σοφίας».

Αγιά Σοφιά: Έγινε η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων για το Μπαϊράμι

«Μπήκαμε σε κανάλια που προηγουμένως δεν είχαμε μπει. Βρήκαμε νέους χώρους κάτω από την Αγία Σοφία. Υπάρχουν πολύ μεγάλοι χώροι εδώ που δεν είχαν γίνει αντιληπτοί. Τα κανάλια πρέπει να καθαριστούν. Γέμισαν με λάσπη, υπάρχουν χώροι γεμάτοι με ερείπια. Είναι σαν τις αρτηρίες που γεμίζουν με χοληστερόλη. Εάν καθαριστούν το κτίριο θα μπορεί να πάρει καλύτερα ανάσα. Δεν θα χρειαστεί μηχανισμός κλιματισμού» υποστήριξε.

Ο καθηγητής Ντικέρ είχε εργαστεί στην ομάδα αρχιτεκτόνων για την Αγία Σοφία τα τελευταία έξι χρόνια. Συμμετείχε επίσης στις εργασίες αποκάλυψης της αγιογραφίας του Σεραφείμ. Είχε κατέβει στα τούνελ της Αγίας Σοφίας τη Δευτέρα που ήταν κλειστός ο χώρος για τους τουρίστες, όταν το μνημείο ήταν ακόμη μουσείο. 

Εφημερίδα Τζουμχουριέτ: Προσβολή στον Κεμάλ το «κήρυγμα» στην Αγία Σοφία

Ο Ντικέρ δήλωσε ακόμη ότι οι μύθοι για τα υπόγεια της Αγίας Σοφίας καταρρίπτονται. Δεν υπαρχουν «τούνελ που οδηγούν στο Τοπ Καπί», ούτε «καΐκια να πλέουν». Ανέφερε ότι δεν υπάρχει ούτε στέρνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top