Κορωνοϊός: Το νησί που ήρθε σε επαφή με τον ιό αλλά δε νόσησε κανείς

Πού οφείλεται η ανοσία

Ο χάρτης με τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως / Reuters

Καθώς ο κορωνοϊός έχει ήδη εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, υπάρχουν κάποιες περιοχές οι οποίες αντιστέκονται ακόμη και τώρα που τα lockdowns έχουν χαλαρώσει και ο τουρισμός έχει ανοίξει σταδιακά. 

ΠΟΥ - Κορωνοϊός : Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος διαμηνύει ο Οργανισμός

Μια τέτοια περίπτωση είναι το μικρό νησί στο Τοσκανικό Αρχιπέλαγος της Ιταλίας, το Τζίλιο, το οποίο μένει ανεπηρέαστο από την πανδημία. Σύμφωνα με την Washington Post, το νησί με τους 800 κατοίκους είναι πυκνοκατοικημένο, με στενά σοκάκια και επισκέψιμο από τουρίστες, γεγονός που θα έκανε εύκολη την εξάπλωση του ιού. 

Όπως είπε η Πάολα Μούτι, ερευνήτρια του καρκίνου και επιδημιολόγος, ανησυχούσε για την εξάπλωση του Covid-19 στο νησί. Ο γιατρός που βρισκόταν εκεί μάλιστα της είχε πει: «Πάολα, αυτό είναι απίστευτο. Σε αυτή την πλήρη πανδημία, παρά τα κρούσματα επισκεπτών που ήρθαν στο νησί, κανείς δεν είναι άρρωστος». 

Το πρώτο κρούσμα που έφτασε στο νησί

Το πρώτο γνωστό κρούσμα κορωνοϊού στο Τζίλιο ήταν ένας 60χρονος άντρας που έφτασε στις 18 Φεβρουαρίου - λίγες μέρες μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος στη βόρεια Ιταλία. «Ο άντρας ήρθε στο Τζίλιο για την κηδεία ενός συγγενή του και έβηχε διαρκώς καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής. Ο άντρας επέστρεψε με το πλοίο την ίδια μέρα προς την ηπειρωτική χώρα και πέθανε τρεις εβδομάδες αργότερα σε νοσοκομείο», ανέφερε η γιατρός.

Υπήρξαν μερικά ακόμα περιστατικά ασθενών στο Τζίλιο, ωστόσο όλοι οι ασθενείς, είχαν φτάσει στο νησί από την ηπειρωτική χώρα. Στις 5 Μαρτίου, τέσσερις ημέρες πριν το εθνικό lockdown, τρεις ακόμη επισκέπτες ήταν θετικοί.

Σε ποια μέρη του πλανήτη καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού

Ένας από αυτούς ήταν ένας Γερμανός από τη βόρεια Ιταλία, το αρχικό επίκεντρο της επιδημίας της Ευρώπης. Ο εν λόγω άνδρας ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός για αρκετές ημέρες, αφότου αφίχθη στο νησί. Επειτα από μια εβδομάδα, λόγω επίμονου βήχα, έκανε τεστ και βγήκε θετικός. Το επόμενο διάστημα απομονώθηκε σε ένα σπίτι στο νησί. Υπήρχε ακόμη ένα γνωστό κρούσμα ενός επισκέπτη από την Αυστραλία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την άρση του lockdown στις αρχές Ιουνίου, όταν και έφτασαν στο νησί τουρίστες από όλη την Ιταλία κανένα άλλο κρούσμα, όμως δεν έχει εμφανιστεί στο Τζίλιο.

Πού οφείλεται η ανοσία

Η Μούτι ανέφερε ότι «ο ιός δεν φαίνεται να αλληλεπιδρά με τον ντόπιο πληθυσμό του νησιού», ωστόσο δεν είχε καταλήξει σε συμπεράσματα γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.

«Μπορεί οι νησιώτες να μην εκτέθηκαν αρκετά στον κορωνοϊό για να μολυνθούν» υπέθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top