Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: «Ικανοποιήσαμε τη λαχτάρα του έθνους μας»

Μετά το σόου, πήγε στον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή κι έκανε δηλώσεις

To όνειρο των Τούρκων μουσουλμάνων πραγματοποίησε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν. Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και η πρώτη μουσουλμανική προσευχή συνοδεύτηκε από ένα σόου δυόμισι ωρών, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Τούρκο Προέδρο. 

Χιλιάδες μουσουλμάνοι μέσα στην Αγιά Σοφιά για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή

Χιλιάδες μουσουλμάνοι μέσα στην Αγιά Σοφιά για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή - φώτο AP

Πρόκληση Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά: Διάβασε απόσπασμα από το Κοράνι

Το λίκνο της Ορθοδοξίας λειτουργούσε εδώ και 86 χρόνια ως μουσείο. Ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός και σύμβολο της Ορθοδοξίας βεβηλώθηκε σήμερα, με τις καμπάνες σε όλη την Ελλάδα να χτυπούν πένθιμα. 

Χιλιάδες μουσουλμάνοι μέσα στην Αγιά Σοφιά για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή - Οι βυζαντινές τοιχογραφίες και οι εικόνες της Ορθοδοξίας έχουν όλες καλυφθεί

Οι βυζαντινές τοιχογραφίες και οι εικόνες της Ορθοδοξίας μέσα στην Αγιά Σοφιά έχουν όλες καλυφθεί - φώτο AP

Αγιά Σοφιά: Χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες σε όλη τη χώρα

Την ίδια ώρα στην Κωνσταντινούπολη συνέρρεαν οι Τούρκοι για να είναι παρόντες στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή. Είτε μέσα είτε έξω από την Αγιά Σοφιά. 

Eπίσκεψη Ερντογάν στον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή

Eπίσκεψη Ερντογάν στον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή - φώτο AP

Αγιά Σοφιά: Με συνθήματα κατά της Ελλάδας πανηγύριζαν έξω από το μνημείο

Ο Ερντογάν διάβασε στίχους από το Κοράνι και προσευχήθηκε γονατιστός. «Η φιέστα του που έχει επενδύσει πολλά σε αυτή είναι τόσο κιτς που δεν αντέχει ούτε ο ίδιος . Αποκοιμήθηκε μέσα στο Σύμβολο της ορθοδοξίας, γράφει ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Αμντουλάχ Μποζκούρτ».

Μετά την προσευχή, πήγε στον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή. Εκεί, χαρακτήρισε την Αγιά Σοφιά πολιτιστική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας. «Η Αγιά Σοφιά είναι πια τζαμί. Όπως ενημερώθηκα 350.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την προσευχή της Παρασκευής. Το γεγονός ότι επαναφέραμε την Αγιά Σοφιά στην αυθεντική της μορφή με μεγάλη προσπάθεια ικανοποίησε τη λαχτάρα του έθνους μας» είπε. Και το έκανε παραβλέποντας τις διεθνείς εκκλήσεις να μη μετατρέψει το μνημείο σε τζαμί. 

O Eρντογάν προσεύχεται στο λίκνο της Ορθοδοξίας, την Αγιά Σοφιά, την οποία μετέτρεψε σε τζαμί

O Eρντογάν προσεύχεται στο λίκνο της Ορθοδοξίας, την Αγιά Σοφιά, την οποία μετέτρεψε σε τζαμί - φώτο AP

Οι ξένοι ηγέτες «κρέμασαν» τον Ερντογάν

Ο Ερντογάν είχε ποντάρει σε αυτή τη μέρα. Ήθελε να μιλήσει στις καρδιές όλων των μουσουλμάνων. Ωστόσο οι ξένοι ηγέτες φαίνεται πώς τον κρέμασαν. Δεν πήγαν στην προσευχή παρά το κάλεσμά του. Κάποια μέσα αναφέρουν πώς το παρόν εδωσαν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ. Βέβαια σε πλάνο δεν τους είδαμε. Εκτός από την οικογένειά του, μάρτυρας της βεβήλωσης της Αγιάς Σοφιάς και  ο κυβερνητικός του εταίρος, ο «Γκρίζος Λύκος», Ντεβλέτ Μπαχτσελί 

Αγιά Σοφιά: Η συμβολική κίνηση του Ιμάμη με το οθωμανικό ξίφος

Οι προκλήσεις πολλές… ο Ανώτατος Ιμάμης Ερμπάς εμφανίστηκε με Οθωμανικό Ξίφος προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο συμβολισμό ενώ συνθήματα κατά των Ελλήνων ακούγονταν έξω από ιστορικό ναό. Για μέτρα ασφαλείας από τον κορωνοϊό ούτε λόγος… Σε  ένδειξη του χάους που επικράτησε, δεκάδες άνθρωποι παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό για να τρέξουν προς την Αγία Σοφία, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top