Αγιά Σοφιά: Στην τελική ευθεία για να γίνει τζαμί

Θα είναι ανοιχτή αύριο από τις 10:00 το πρωί

Λίγες μόνο ώρες απομένουν μέχρι στην Αγιά Σοφιά, το σύμβολο του Χριστιανισμού και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ακουστεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από την απόφαση του Ερντογάν να τη μετατρέψει σε τζαμί. 

Ερντογάν: Σχεδιάζει μετάδοση της προσευχής στην Αγία Σοφία κάθε Παρασκευή

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη καλυφθεί όλα τα βυζαντινά ψηφιδωτά με κουρτίνες, ενώ οι διάδρομοι καλύφθηκαν με πετρόλ χαλιά. 

Όπως ανακοίνωσε ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια, η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει αύριο στις 10:00 για να πραγματοποιήσουν οι μουσουλμάνοι την προσευχή τους. 

Μετατροπή Αγίας Σοφίας σε τζαμί: Ξηλώθηκε και η ταμπέλα του μουσείου

Ο ίδιος είπε ότι έχουν κάνει τις προετοιμασίες τους και συνεχίζουν να τις κάνουν για την αυριανή προσευχή και κάλεσε τους πολίτες να έχουν μαζί τους 4 πράγματα: μάσκα, χαλάκι προσευχής, υπομονή και κατανόηση.

Όπως είπε τις προσκλήσεις τις ανέλαβε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, λέγοντας ότι «εντός του “τζαμιού” και της περιβόλου του έχουν καθοριστεί δύο χώροι στους οποίους θα κάνουν προσευχή οι γυναίκες και τρεις στους οποίους θα προσευχηθούν οι άντρες». Ανέφερε επίσης ότι στα σημεία ελέγχου η αστυνομία θα κάνει σωματική έρευνα.

Αγία Σοφία: Οι προτάσεις Ερντογάν για την κάλυψη αγιογραφιών και ψηφιδωτών

Σύμφωνα με τον νομάρχη Κωνσταντινούπολης, η είσοδος για την προσευχή θα ξεκινήσει αύριο το πρωί στις 10:00 και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις υπηρεσίες υγείας, καθώς σε 17 σημεία θα υπάρχουν 101 ασθενοφόρα. Ο Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε ακόμη ότι η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή μέχρι το πρωί.
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top