Κομισιόν προς Τουρκία: «Λύστε τις διαφορές σας στο Διεθνές Δικαστήριο»

Την κάλεσε να δεσμευθεί στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίες

H Kομισιόν καλεί την Τουρκία να δεσμευθεί κατηγορηματικά σε σχέσεις καλής γειτονίας και σε ειρηνική επίλυση των διαφορών της, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο σε Διεθνές Δικαστήριο και ξεκαθαρίζει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη.

Ελλάδα και Κύπρος απαντούν στην Τουρκία με Navtex στην ίδια περιοχή

Τη συγκεκριμένη απάντηση έδωσε στο STAR η Ναμπίλα Μασραλί, Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελοριζου.

Επιμένει η Τουρκία: «Εντός της υφαλοκρηπίδας μας η Navtex για Καστελόριζο»

«Η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», αναφέρει η Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Ναμπίλα Μασραλί, απαντώντας στο ερώτημα του Star.

Βαρβιτσιώτης για Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια

Όπως σημειώνει «σύμφωνα με το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας, η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και ως προς την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο».

«Η ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη», καταλήγει.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top