Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Πένθιμα θα χτυπούν οι καμπάνες για την Αγιά Σοφιά

Μεσίστιες οι σημαίες στις 24 Ιουλίου

Πένθιμα θα χτυπούν οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής την 24η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία, ενώ, ταυτόχρονα, όλες οι σημαίες που βρίσκονται στους ελληνορθόδοξους ιερούς ναούς θα κυματίζουν μεσίστιες. 

Σε αυτήν την απόφαση προχώρησε η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία συνήλθε χθες με τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Σύνοδος Κορυφής με Σχέδιο Ανάκαμψης και.. Αγία Σοφία

Η Ιερά Σύνοδος χαρακτήρισε την 24η Ιουλίου ημέρα πένθους και έντονης θλίψης για την «αρπαγή του Μεγάλου Ναού της Αγίας Σοφίας, της δικής μας Αγίας Σοφίας». 

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου απευθυνόμενα -με εγκύκλιό τους- προς τον ιερό κλήρο και τους πιστούς κάνουν λόγο για τα «εγκαίνια» ενός προγράμματος πολιτιστικής και πνευματικής υπεξαίρεσης και παραβίασης κάθε προτύπου αρμονικής συμβίωσης και αμοιβαίου σεβασμού και δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν να εκφράζουν ανοιχτά τη θέση τους για την Αγία Σοφία μας, αρνούμενοι να υποχωρήσουν από τις δίκαιες επιδιώξεις τους.

Αγία Σοφία: Με πρωτόκολλο διατηρείται ως μνημείο της UNESCO

«Ακούσαμε τις κραυγές της αγωνίας σας και του πόνου σας», σημειώνουν οι ελληνορθόδοξοι ιεράρχες της Αμερικής, καλώντας επιπρόσθετα όλους τους κληρικούς και όλους τους πιστούς σε κάθε εκκλησία της Αρχιεπισκοπής να ψάλλουν το απόγευμα της 24ης Ιουλίου τον Ακάθιστο Ύμνο, όπως ακριβώς τον ψάλλουν την Παρασκευή της Ε' Εβδομάδας της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Πεντακόσια άτομα θα προσευχηθούν εντός Αγίας Σοφίας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, 500 άτομα θα προσευχηθούν μέσα στο χώρο της Αγίας Σοφίας στις 24 Ιουλίου. 

Σε νέο μουσείο κοντά στην Αγιά Σοφιά εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα

Έξω από την Αγία Σοφία, στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ θα γίνεται ταυτόχρονα μαζική προσευχή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία θα την κάνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς.

Ερντογάν: Σχεδιάζει μετάδοση της προσευχής στην Αγία Σοφία κάθε Παρασκευή

Στο μεταξύ σύμφωνα με την ιστοσελίδα Oda TV με βάση το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού με τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων δε θα υπάρξει παρέμβαση που θα έβλαπτε τις καθολικές αξίες, τις ιδιαιτερότητες και την ακεραιότητα του μνημείου ενώ πριν από κάθε παρέμβαση θα λαμβάνεται η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου συντήρησης. 
Επίσης πριν από τις δραστηριότητες αλλαγών θα ενημερωθεί η Unesco και θα εκπονηθεί έκθεση εκτίμησης των επιπτώσεων πολιτιστικής κληρονομίας. Τη διαχείριση του μνημείου θα επιβλέπει το διοικητικό συμβούλιο που θα συσταθεί για την Αγία Σοφία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top