Τραμπ: «Περισσότεροι λευκοί σκοτώνονται από την αστυνομία»

Έρευνα αποκαλύπτει πως η αστυνομία πυροβολεί μαύρους πολύ πιο συχνά

Ντοναλντ Τραμπ/ Apimages

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εξύμνησε χθες, Τρίτη, τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας του και φάνηκε να υποβαθμίζει την αστυνομική βία με θύματα Αφροαμερικανούς, δηλώνοντας ότι σκοτώνονται «περισσότεροι λευκοί» από αστυνομικούς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CBS News, ο δισεκατομμυριούχος ρωτήθηκε γιατί συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους τόσο πολλοί μαύροι στα χέρια αστυνομικών. «Το ίδιο και λευκοί άνθρωποι, το ίδιο και λευκοί άνθρωποι. Τι φρικτή ερώτηση. Περισσότεροι λευκοί άνθρωποι, παρεμπιπτόντως. Περισσότεροι λευκοί», αποκρίθηκε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη πυροδοτήθηκαν διαδηλώσεις σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, από τις οποίες ήθρε και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα του φυλετικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στη χώρα. 

Ερντογάν - Τραμπ: Συμφώνησαν συνεργασία στη Λιβύη

Σύμφωνα με μια ανάλυση της εφημερίδας The Washington Post, που ανανεώθηκε τη Δευτέρα, περίπου οι μισοί άνθρωποι που σκοτώνουν αστυνομικοί είναι λευκοί, όμως οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ πυροβολούν μαύρους ανθρώπους σε δυσανάλογα υψηλότερο ποσοστό. Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως οι Αφροαμερικανοί δεν ξεπερνούν το 13% του πληθυσμού των ΗΠΑ, και παρ’ όλ’ αυτά, τα μέλη αυτής της φυλετικής ομάδας που σκοτώνονται από αστυνομικούς είναι διπλάσια κατ’ αναλογία με τους λευκούς.

Φυσικά, υπάρχει και η μερίδα πολιτών στις ΗΠΑ που πιστεύουν πως οι διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε») συκοφαντούν άδικα όλη την αστυνομία. 

ΗΠΑ: Κλειστά και πάλι τα μπαρ στην Καλιφόρνια

Ο Τραμπ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, υπερασπίστηκε τους αστυνομικούς, τονίζοντας πως: «κάνουν απίστευτη δουλειά σε αυτή τη χώρα». «Μπορεί να έχεις έναν επίορκο, φρικτό αστυνομικό, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε όλες τις βιομηχανίες, όλες τις δουλειές, σε κάθε επάγγελμα», πρόσθεσε.

Ο Τζέφρι Ρόμπινσον, στέλεχος της οργάνωσης υπεράσπισης των αστικών και πολιτικών ελευθεριών ACLU, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τραμπ απολύτως ρατσιστικές, ενώ τόνισε : « Ο Πρόεδρος συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει (…) την επιδημία αστυνομίας βίας εναντίον των μαύρων στην Αμερική»
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top