Ακάρ: «Μαθηματικά η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να πολεμήσει με την Τουρκία»

«Συναισθηματικές οι αντιδράσεις» για το τουρκικό-λιβυκό σύμφωνο

ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ

«Λεκτικό παραπάτημα» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου για την Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι «μαθηματικά η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να πολεμήσει με την Τουρκία». 

Ο Υπουργός Άμυνας στο Star: Είμαστε έτοιμοι και για στρατιωτική εμπλοκή!  

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «Α Hamber», ο Ακάρ σε ερώτηση για τη Λιβύη υποστήριξε ότι υποχωρεί η στήριξη υπέρ του στρατάρχη Χάφταρ. «Όσο αυτή η στήριξη αποσύρεται είναι βέβαιο ότι ο Χάφταρ θα χαθεί από εκεί. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Χάφταρ είναι εκτός Λιβύης, σε άλλη χώρα, χωρίς να ξέρουμε τον σκοπό», ανέφερε.

Παναγιωτόπουλος σε Τουρκία: Ενίοτε, δείχνουμε και τα δόντια μας

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου ενάντια στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός τις χαρακτήρισε «συναισθηματικές αντιδράσεις». «Είμαστε εκεί με τη πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και η συμφωνία για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες έχει την υπογραφή και των δύο χωρών και επομένως συνεχίζουμε εκεί τις εργασίες μας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ. Επομένως πρέπει να το σεβαστούν όλοι αυτό. Δεν είναι σωστή συμπεριφορά να προσπαθούν να ‘νερώσουν’ αυτή την εργασία μας», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι υπάρχουν απειλές εναντίον της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «είναι καθαρή η ισχύς της Τουρκίας, της Τουρκικής Δημοκρατίας, και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεών μας, επομένως θέλω να πω ότι αυτές οι απειλές δεν θα επηρεάσουν τις δραστηριότητές μας».

Σε ερώτηση πως σχολιάζει τη δήλωση του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για στρατιωτική σύγκρουση με Τουρκία, ο Χουλούσι Ακάρ απάντησε: «ας το πω έτσι, είναι ένα λεκτικό παραπάτημα. Εγώ δεν πιστεύω - και θέλω να το τονίσω - ότι οι Έλληνες μαθηματικά είναι δυνατόν, είναι σωστό να πολεμήσουν με την Τουρκία. Εμείς με την Ελλάδα πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στην Κύπρο, στη Θράκη, στα σύνορά μας μέσω διαλόγου με ειρηνικές και πολιτικές μεθόδους στη βάση της καλής γειτονίας. Και αυτό το εκφράσαμε με κάθε ευκαιρία. Εμείς το πιστεύουμε αυτό», ανέφερε.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα έγιναν τρεις συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων Άμυνας, δύο στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα. «Για την τέταρτη εμείς από εδώ τους καλούμε να την κάνουμε στην Άγκυρα», ανέφερε.

Ο Ακάρ είπε ακόμη ότι πρόσφατα Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θέλουν εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης. «Κι εμείς το θέλουμε. 16 νησιά αντίθετα με τη συνθήκη της Λωζάνης έχουν εξοπλιστεί. Τι θα πείτε γι αυτό; Είναι απειλή να το ζητούμε αυτό; Μέχρι σήμερα πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει καμιά χώρα που να έχει 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο 10 ναυτικά μίλια. Ούτε στην ιστορία υπάρχει τέτοιο παράδειγμα, ούτε στις μέρες μας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εμείς παρόλα αυτά, παρότι υπάρχει τόση υπερβολή τηρούμε την ψυχραιμία μας, δηλώνουμε ότι υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και λέμε να συζητήσουμε».

Για την Αγιά Σοφιά, ο Ακάρ είπε ότι «με τον αντιτουρκισμό και αντιισλαμισμό ούτε η Ελλάδα, ούτε άλλη χώρα δεν μπορεί να πετύχει τίποτα. Αυτά τα λάθη επηρεάζουν τους ίδιους. Εμείς δεν παθαίνουμε τίποτα. Οι αρμόδιοι θεσμοί πρέπει να το μελετήσουν το θέμα και να κάνουν αυτό που πρέπει. Διαφορετικά αν μιλάτε συνέχεια εκ μέρους μας τότε εμπλέκεστε στα εσωτερικά μας. Η Αγία Σοφία είναι περιουσία που πήρε η Τουρκία μετά την κατάκτηση της Κων/πολης. Ανήκει στην Τουρκική Δημοκρατία. Εσείς δεν μπορείτε να κάνετε σχέδια γι αυτό το οίκημα με κανένα τρόπο. Είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι τουρκικοί θεσμοί μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν. Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό»

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «ωστόσο, τονίζουμε και αυτό, ότι εμείς είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να στηρίξουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο του τουρκικού έθνους. Γι αυτό κάναμε μέχρι σήμερα ότι χρειάζεται και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ας μην μας δοκιμάζουν σε αυτό το θέμα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top