Παναγιωτόπουλος σε Τουρκία: Ενίοτε, δείχνουμε και τα δόντια μας

Προειδοποιεί για ισχυρή αντίδραση η Αθήνα

Ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Τουρκία απηύθυνε από τη Βουλή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δε θα μείνει απλός παρατηρητής, εάν η Τουρκία επιχειρήσει να υλοποιήσει τα σχέδιά της για έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο χάρτης με τις περιοχές που δηλώθηκαν ως τουρκική ΑΟΖ στα Ηνωμένα Έθνη

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό το δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Παρέμβαση ΗΠΑ: Να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης, που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο με θέμα τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Γεραπετρίτης: Κανένα μνημόνιο για τα 32 δισ. σε Ελλάδα από ΕΕ

«Η θέση μας είναι σταθερή. Οι ΗΠΑ βλέπουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως πεδίο συνεργασίας. Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ευκαιρία. Πρέπει να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις που επηρεάζουν την πολιτική σταθερότητα. Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο για τα θαλάσσια σύνορα. Το MOU είναι ένα νομικό ζήτημα. Το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ. Ζητάμε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες οι προκλητικές δηλώσεις», είπε με νόημα.

«Έχουμε μια αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία, χωρίς να είμαστε προκλητικοί. Αλλά δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας. Η στάση μας στον Έβρο και στον αγωγό East Med υπογραμμίζει αυτή την προσέγγιση», είπε, από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Καταδικάζει και η ΕΕ: Να σταματήσει τη γεώτρηση η Τουρκία σε ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.

Μπακογιάννη: Το Αιγαίο είναι θωρακισμένο

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται» προειδοποίησε ο Μπορέλ.

Πέτσας: Εμείς είμαστε έτοιμοι, δε φοβόμαστε τίποτα

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε, μιλώντας στο Θέμα 104,6 FM, πως οι προκλήσεις της Άγκυρας «αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλα πεδία, γιατί θα θέλει να αντιμετωπίσει το φιάσκο του Έβρου».

«Έχουμε πάντα το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το ό,τι χρειαστεί, περιλαμβάνει τα πάντα. Ποτέ δεν έχουμε εφησυχάσει μετά τα γεγονότα στον Έβρο. Είμαστε σε εγρήγορση», σημείωσε.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top