Ούλοφ Πάλμε: Βρέθηκε ο δολοφόνος του πρωθυπουργού 34 χρόνια μετά

Βρισκόταν στο στόχαστρο των Αρχών για καιρό

Φως στη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού, Ούλοφ Πάλμε, έριξε η αστυνομία, εξιχνιάζοντας την υπόθεση 34 χρόνια μετά και κατονομάζοντας τον δολοφόνο. 

Πρόκειται για τον λεγόμενο «Skandiamannen» ή αλλιώς Σκανδιναβό, κατά κόσμο Στιγκ Ένγκστρομ, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης η εισαγγελέας Κρίστεν Πέτερσεν. Παρόλα αυτά η υπόθεση «κλείνει» καθώς ο δολοφόνος του Σουηδού πρωθυπουργού πέθανε το 2000. 

Ο δράστης βρισκόταν πολύ καιρό στο στόχαστρο των Αρχών. Μάλιστα ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στη σκηνή του εγκλήματος. Από το 2017, οι ερευνητές διεξήγαγαν 17 νέες ανακρίσεις με άτομα από τον κύκλο του. Η αστυνομία οδηγήθηκε στον δολοφόνο μετά από στοιχεία που δεν συμφωνούσαν μέσα από τις καταθέσεις.

Παράλληλα, αρκετά από τα όπλα για τα οποία είχε άδεια ο Σκανδιναβός, ήταν της ίδιας διαμέτρου με τα οποία πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ο Πάλμε. Ο άντρας έλαβε το προσωνύμιο «Σκανδιναβός» επειδή εργάστηκε στα κεντρικά γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας «Skandia», που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον τόπο της δολοφονίας.

Το χρονικό της δολοφονίας του Πάλμε

Ο Ούλοφ Πάλμε συχνά κυκλοφορούσε χωρίς καμία προστασία από σωματοφύλακες, όπως και τη νύχτα της δολοφονίας του.

Επιστρέφοντας πεζός στο σπίτι του από έναν κινηματογράφο με τη σύζυγό του, Λίσμπετ, στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν της Στοκχόλμης, γύρω στα μεσάνυχτα της 28 Φεβρουαρίου 1986, το ζευγάρι έπεσε θύμα επίθεσης από έναν δολοφόνο. Ο Πάλμε πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι, και η σύζυγός του στην πλάτη.

Η αστυνομία ανέφερε πως ένας οδηγός ταξί χρησιμοποίησε τον κινητό ασύρματό του για να σημάνει συναγερμό. Δύο νεαρά κορίτσια που κάθονταν σε ένα αυτοκίνητο κοντά στη σκηνή του εγκλήματος προσπάθησαν να βοηθήσουν τον Πρωθυπουργό.

Μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο αλλά ήταν νεκρός όταν έφτασε. Η σύζυγός του ανάρρωσε ενώ ο δολοφόνος δραπέτευσε προς τα ανατολικά στη διασταύρωση Τουννελγκάταν και εξαφανίστηκε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top