Η χώρα των 97 εκατ. πολιτών που δεν κατέγραψε ούτε ένα θάνατο από κορωνοϊό

Πώς κατάφερε να κρατήσει τον αριθμό των κρουσμάτων στα μόλις 328

Δείτε στο βίντεο πώς επέστρεψαν οι μαθητές στα σχολεία του Βιετνάμ. Video Reuters

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει φτάσεις σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 376.000 ανθρώπους και να έχει μολύνει πάνω από 6 εκατομμύρια συνανθρώπους μας, όμως υπάρχει μία χώρα που δεν έχει χάσει ούτε έναν άνθρωπο από την πανδημία.

Η χώρα «πρότυπο» είναι το Βιετνάμ που παρόλο που ο πληθυσμός της «αγγίζει» τα 97 εκατ. κατοίκους και συνορεύει με την Κίνα, δεν έχει καταγράψει ούτε ένα θύμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με το πανεπιστήμιο John Hopkins τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται μόλις σε 328 εδώ και πάρα πολύ καιρό, αποδεικνύοντας ότι ο κορωνοϊός έχει «παγώσει».

Παρόλο που ο πληθυσμός του Βιετνάμ αγγίζει τα 97 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα "πάγωσαν" στα 328, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος. AP Images

Τι είναι, όμως, αυτό που ανέβασε τόσο πολύ την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η καλή εικόνα του Βιετνάμ απέναντι στην πανδημία οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, από την έγκαιρη ανάληψη κυβερνητικής δράσης για την αναχαίτιση της διασποράς, μέχρι την αυστηρή και συστηματική ιχνηλάτηση των ατόμων που ήλθαν σε επαφή με φορείς ή υπόπτους φορείς, την απομόνωσή τους σε καραντίνα και την αποτελεσματική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

Η έγκαιρη δράση των Αρχών του Βιετνάμ

Κομβικό ρόλο στο να αναχαιτίσει το Βιετνάμ το καταστροφικό πέρασμα της πανδημίας έπαιξε το γεγονός ότι η χώρα άρχισε να προετοιμάζεται για την πανδημία εβδομάδες προτού καταγραφεί το πρώτο κρούσμα. 

Στις 23 Ιανουαρίου διαγνώστηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα στη χώρα, που ήταν ένας Κινέζος που ζει στο Βιετνάμ και ο πατέρας του, που πήγε να τον επισκεφθεί από την Ουχάν. Την επομένη ημέρα απαγορεύτηκαν όλα τα ταξίδια από και προς την κινεζική μεγαλούπολη. Ο πρωθυπουργός κήρυξε τον πόλεμο στον ιό σε έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και την 1η Φεβρουαρίου κήρυξε εθνική επιδημία στη χώρα, μολονότι είχαν καταγραφεί μόλις 6 κρούσματα.

Μετά τον εντοπισμό των δύο πρώτων κρουσμάτων από Κίνα, έπαυσαν οι πτήσεις από και προς τη χώρα. AP Images

Στη διάρκεια του ίδιου μήνα επεκτάθηκαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πέραν της Κίνας, σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, μέχρι που έκλεισε τα σύνορά του σε όλους τους αλλοδαπούς στα τέλη Μαρτίου.

Παράλληλα, επιβλήθηκε καραντίνα τριών εβδομάδων σε μια πόλη 10.000 κατοίκων βόρεια του Ανόι, ενώ έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια μέχρι τον Μάιο.

Ιχνηλάτηση επαφών και ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ

Παράλληλα, οι Αρχές του Βιετνάμ προχώρησαν σε εξονυχιστική ιχνηλάτηση των ανθρώπων που ήλθαν σε επαφή με φορείς του κορωνοϊού και τους έβαζε σε καραντίνα δύο εβδομάδων σε ειδικά κρατικά κέντρα, ξενοδοχεία ή στρατόπεδα.

Μάλιστα, ανακοινώσεις σε εφημερίδες και τηλεόραση ενημέρωναν το κοινό για τις κινήσεις ενός ασθενούς με Covid-19, καλώντας όσους βρέθηκαν κοντά του να πάνε να εξεταστούν. Πάνω από 15.000 άτομα υποβλήθηκαν σε διαγνωστικές εξετάσεις, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 1.000 επαγγελματίες Υγείας.

Το Βιετνάμ προχώρησε σε χιλιάδες διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού. AP Images

Επίσης, η κυβέρνηση προχώρησε από την αρχή σε μια αποτελεσματική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού: έστησε ειδικές ιστοσελίδες, τηλεφωνικές γραμμές και ενεργοποίησε εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα, ώστε να δίνονται οι τελευταίες οδηγίες, ενώ το υπουργείο Υγείας, έστελνε διαρκώς SMS με συστάσεις στους πολίτες.

Μεταξύ άλλων, βγήκαν άνθρωποι στους δρόμους για να ενημερώσουν με τηλεβόες, από αφίσες που κολλούσαν, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου κυκλοφόρησε και ένα μουσικό βίντεο για να διδάξει στους πολίτες τα μέτρα σχολαστικής υγιεινής, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 48 εκατ. επισκέψεις στο YouTube.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top