«Τσιόδρας» Σουηδίας: «Κάναμε λάθη έπρεπε να είχαμε πάρει πιο αυστηρά μέτρα»

Υποστήριζε με σθένος τον χαλαρό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας

Κορωνοϊός Σουηδία

Ο Άντερς Τέγκνελ, ο «Τσιόδρας» της Σουηδίας και «αρχιτέκτονας» της απρόσμενα χαλαρής στρατηγικής της χώρας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι έγιναν λάθη στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Σουηδία: Δεν υιοθετήσαμε «χαλαρό» μοντέλο αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τους «Financial Times», ο Σουηδός λοιμωξιολόγος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης σε σουηδικό ραδιόφωνο, παραδέχτηκε τα τραγικά λάθη στη διαχείριση της κρίσης και εξομολογήθηκε ότι η πολιτική έπρεπε να είναι πιο αυστηρή για να αποφευχθούν περιττοί θάνατοι, ενώ συμφώνησε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι πέθαναν στη χώρα του

«Αν ερχόμασταν ξανά αντιμέτωποι με την ίδια ασθένεια και ξέραμε γι’ αυτήν ό,τι ακριβώς ξέρουμε τώρα, νομίζω πως θα καταλήγαμε κάπου ενδιάμεσα, ανάμεσα σε αυτό που έκανε η Σουηδία και σε αυτό που έκανε ο υπόλοιπος κόσμος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χωρίς τεστ πριν από προπόνηση ή αγώνες οι παίκτες στη Σουηδία!

Η παραδοχή αυτού του λάθους από έναν επιστήμονα προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Ο Σουηδός «Τσιόδρας» είχε επικρίνει τα lockdown των άλλων χωρών και είχε υποστηρίξει με σθένος εδώ και μήνες ότι η δική του στρατηγική θα δικαιωθεί σε βάθος χρόνου, όσον αφορά το συνολικό αριθμό των θυμάτων από κορωνοϊό.

Διορίζεται επιτροπή για τον έλεγχο της στρατηγικής που ακολουθήθηκε

Η κεντρο-αριστερή σουηδική κυβέρνηση, μετά από πολλές επικρίσεις από την αντιπολίτευση, δέχτηκε τελικά τη Δευτέρα να διοριστεί επιτροπή που θα διερευνήσει την ορθότητα της επιδημιολογικής στρατηγικής της χώρας. Η κοινή γνώμη της χώρας φαίνεται επίσης σταδιακά να έχει αλλάξει κάπως, ενώ έως τώρα «στοιχιζόταν» μαζικά πίσω από τον Τέγκνελ.

Ο ίδιος δήλωσε στη ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι «είναι αρκετά προφανές πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι έχουμε κάνει στη Σουηδία. Θα ήταν καλό να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κλείσουμε, ώστε να προλάβουμε καλύτερα την εξάπλωση του ιού» και πρόσθεσε ότι, επειδή σχεδόν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν ξαφνικό lockdown, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποια μέτρα «δούλεψαν» καλύτερα.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία αντίθετα με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες κράτησε ανοικτά τα σχολεία για μαθητές έως 16 ετών, καθώς επίσης ανοικτά τα σύνορά της με την Ευρώπη, αλλά οι γειτονικές χώρες τα έκλεισαν για τους Σουηδούς, κάτι που έγινε αντιληπτό ως διπλωματική απομόνωση της Σουηδίας. 

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 4.468 θάνατοι και έχουν επιβεβαιωθεί 38.589 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top