Έφυγε από τη ζωή ο Ευγένιος Ρωσσίδης

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ευγένιος Ρωσσίδης

Τη θλίψη του για την απώλεια του ομογενή Ευγένιου Ρωσσίδη και τα συλλυπητήριά του στους οικείους του εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δήλωσή του αναφέρει: «Η είδηση του θανάτου του Ευγένιου Ρωσσίδη γεμίζει θλίψη τον Ελληνισμό της Αμερικής, αλλά και όλους όσοι συνεχίζουμε στα βήματα της εθνικής προσπάθειας που και εκείνος χάραξε.

Ο Ευγένιος Ρωσσίδης υπήρξε ο πρώτος ομογενής μας που, με έγκριση της Γερουσίας, ανέλαβε θέση στην εκτελεστική εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ένας από τους πρώτους που συνέλαβαν τη σημασία της πολιτικής οργάνωσης των Ελλήνων της Αμερικής, ιδρύοντας το «American Hellenic Institute». Μια ισχυρή φωνή υπέρ του Δικαίου και των συμφερόντων του Ελληνισμού. Αλλά και μία διαχρονική γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη πατρίδα του.

Η κληρονομιά του μένει φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές, καθώς εδράζεται σε ισχυρά θεμέλια και διαπνέεται από οικουμενικές αρχές: Την φιλοπατρία και τον σεβασμό στο Δίκαιο και τη Δημοκρατία. Για αυτό και το εθνικό του αποτύπωμα θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη όλων. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ποιος ήταν ο Ευγένιος Ρωσσίδης

Ο Ευγένιος Ρωσίδης γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 23 Οκτωβρίου το 1927. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος, καθώς εργάστηκε για τη μεγάλη δικηγορική εταιρείας Rogers & Wells. Το 1956 προσελήφθη από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Συνέχισε την καριέρα του ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, οπού προσελήφθη το 1959. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα επέστρεψε στο ίδιο υπουργείο ως υφυπουργός της κυβέρνησης του Ρίτσαρντ Νίξον. Αναλαμβάνοντας αυτή τη θέση, έγινε ο πρώτος Ελληνοαμερικανός του οποίου ο διορισμός επικυρώθηκε από τη Γερουσία. Μετά την τουρκική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην ίδρυση του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI).

Στο διάστημα 1976-1979 διετέλεσε εκδότης στην ιστορική ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ». Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 εργάστηκε στην προεκλογική επιτροπή των Ρόναλντ Ρίγκαν και Τζορτζ Μπους. Είχε δημοσιεύσει σειρά άρθρων και βιβλίων σχετικά με το Κυπριακό, τη σημασία της Ελλάδας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εισαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ. 

Το 2004 ο πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος είχε αναγνωρίσει τη προσφορά του, τιμώντας με το Βραβείο του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ακολούθησαν και άλλες διακρίσεις, καθώς το 2014 είχε τιμηθεί από τη κυπριακή βουλή των αντιπροσώπων και το 2016 από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top