ΗΠΑ: Ένα λεπτό ομιλίας δημιουργεί χιλιάδες σταγονίδια με κορωνοϊό

Πόση ώρα μένουν στον αέρα;

Το στόμα αποτελεί μια «πόρτα εισόδου» για τον κορωνοϊό, μπορεί όμως και να τον μεταδώσει. Τα σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα κατά την ομιλία είναι χιλιάδες και αποτελούν τρόπο μετάδοσης του ιού, όπως υποστήριξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Τεστ για των κορωνοϊό που διαφήμιζε ο Τραμπ δίνει συχνά ψευδή αποτελέσματα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φίλιπ Άνφινραντ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), υπολόγισαν ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα από 1.000 σταγονίδια που περιέχουν τον ιό και τα οποία μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα για τουλάχιστον οκτώ λεπτά.

Η μελέτη, που έκανε πειράματα με τη βοήθεια φωτός λέιζερ, αναφέρει ότι τα σταγονίδια της ομιλίας, μόλις εξέλθουν από το στόμα στον αέρα, συρρικνώνονται γρήγορα στο 20% έως 34% του αρχικού μεγέθους τους.

Η ομιλία γεννά ανά δευτερόλεπτο περίπου 2.600 σταγονίδια των 12 έως 21 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), τα οποία στον αέρα έχουν μικρότερο μέγεθος περίπου τεσσάρων μικρομέτρων, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

ΠΟΥ για κορωνοϊό: «Πάρα πολύ επικίνδυνη η ανοσία της αγέλης»

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα ότι η κανονική ομιλία προκαλεί τη μετάδοση του ιού μέσω του αέρα ιδίως σε περιορισμένα περιβάλλοντα», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top