Κοντά σε δεύτερο κύμα κορωνοϊού; Φόβοι σε Κίνα, Ν.Κορέα και Γερμανία

«Ορφανά» κρούσματα και νέα περιστατικά μετά τη χαλάρωση των μέτρων

Δείτε στο βίντεο την αναφορά του Σ.Τσιόδρα για τις χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα και είδαν αύξηση νέων περιστατικών

Οι κυβερνήσεις «παλεύουν» να επαναφέρουν τις χώρες τους σε μια κανονικότητα, μειώνοντας όσο είναι εφικτό την πιθανότητα μιας νέας έξαρσης της πανδημίας. Οι περισσότεροι μιλούν για δεύτερο κύμα του κορωνοϊού από τον Οκτώβριο, όμως φαίνεται πως η χαλάρωση των μέτρων σε κάποιες χώρες δημιούργησε αύξηση των κρουσμάτων, όπως επεσήμανε σήμερα και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ποιες είναι οι χώρες που φοβούνται όμως ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού και γιατί;

Η Kίνα και η Νότια Κορέα έκαναν ήδη λόγο, το περασμένο σαββατοκύριακο, για νέα έξαρση της πανδημίας. Παρά τις καλές ενδείξεις πριν τη χαλάρωση των μέτρων τους, η εμφάνιση νέων κρουσμάτων και μάλιστα, των πρώτων «ορφανών», πιθανόν από ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, έχουν ανησυχήσει τις αρχές. Όμως δεν είναι οι μόνες χώρες. Στη Γερμανία και τη Γαλλία, έντονος είναι ο φόβος ότι ο κορωνοϊός μπορεί να αρχίσει πάλι να εξαπλώνεται στον πληθυσμό.

Κορωνοϊός: 18 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 2.744 συνολικά

Κίνα 

Η Κίνα ανακοίνωσε 14 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, το περασμένο Σάββατο. Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τις 28 Απριλίου. Ανάμεσά τους κι ένα στην Ουχάν, το πρώτο εδώ και πέντε εβδομάδες, στην πόλη από όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Αισιοδοξία από το Ισραήλ: Εντόπισαν αντίσωμα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό

Έντεκα από αυτά εντοπίστηκαν στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν. Εξαιτίας αυτού, οι αρχές αναγκάστηκαν να αυξήσουν το επίπεδο κινδύνου στην κομητεία Shulan, μόλις λίγες μέρες μετά τη χαλάρωση των περιορισμών. Το «ορφανό» κρούσμα, μία 45χρονη γυναίκα που δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα και δεν είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, κόλλησε τον σύζυγό της, τις τρεις αδελφές της και άλλα μέλη της οικογένειας. Μετά τα 11 νέα κρούσματα, σε αναστολή τέθηκαν και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια από και προς τη Shulan. 

Νότια Κορέα

Την Κυριακή, η Νότια Κορέα προειδοποίησε επίσης για δεύτερο κύμα Covid-19, με τα νέα κρούσματα να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε ένα μήνα ενόσω οι περιορισμοί άρχισαν να χαλαρώνουν.

«Δεν τελείωσε μέχρι να τελειώσει», είπε ο πρόεδρος, Moon Jae-in, καθώς προειδοποίησε για ένα πιθανό δεύτερο κύμα του ιού αργότερα μέσα στο έτος.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας ανέφεραν 34 νέες μολύνσεις, τις υψηλότερες από τις 9 Απριλίου, μετά από ένα μικρό ξέσπασμα κοντά σε νυχτερινά κέντρα. Οι αρχές έκλεισαν αμέσως όλα τα μπαρ και τα νυχτερινά μαγαζιά γύρω από την πρωτεύουσα προσωρινά.

Γερμανία

Το γερμανικό Ινστιτούτο ελέγχου της νόσου Robert Koch δήλωσε στο δελτίο της Κυριακής ότι ο δείκτης μετάδοσης του ιού (R0) ανέβηκε στο 1,1.  Οι Γερμανοί δε βίωσαν τις δραματικές συνθήκες της Ιταλίας και της Ισπανίας και φαίνεται πως είναι πιο δύσκολο να πειστούν για την αναγκαιότητα της αυστηρής τήρησης της φυσικής απόστασης. Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, πολλοί Γερμανοί κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του lockdown, με την ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας να ενισχύεται.

Η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μέτρα την Τετάρτη που περιλάμβαναν το άνοιγμα κάποιων καταστημάτων και τη σταδιακή επιστροφή στο σχολείο. Ταυτόχρονα, έχει έτοιμο κι ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για να επιβάλει εκ νέου περιορισμούς εάν οι λοιμώξεις επανέλθουν.

Γαλλία

Η Γαλλία, η οποία σχεδιάζει επίσης να αρχίσει από τη Δευτέρα να χαλαρώνει τους αυστηρούς περιορισμούς της που κράτησαν εδώ και επτά εβδομάδες, ήρθε αντιμέτωπη με νέα κρούσματα. Εννέα νέες μολύνσεις κορωνοϊού ανακοινώθηκαν, οι οποίες μάλλον σχετίζονται με μια κηδεία στο Ντορντόν στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Ένας τοπικός νομάρχης, ο Frédéric Perissat, δήλωσε ότι αυτό ελπίζουμε να μη ζήσουμε τις επόμενες εβδομάδες. «Υπάρχει μια χαλάρωση των μέτρων, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε μια ομάδα 20 ή 30 ατόμων κι ένα άτομο μπορεί να μολύνει όλους τους άλλους».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top