Βρετανία: Σύγχυση μετά το... αόριστο διάγγελμα Τζόνσον - Τα κύρια σημεία

Στο στόχαστρο γνωστού κωμικού ο Βρετανός πρωθυπουργός

Σύγχυση και απορίες προκάλεσε το μήνυμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον το βράδυ της Κυριακής, καθώς δε δόθηκαν σαφείς οδηγίες για το πώς θα μετακινούνται οι πολίτες τις επόμενες ημέρες με τη σταδιακή άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Ανακοινώσεις Τζόνσον - Αργεί η επιστροφή στην κανονικότητα

«Μείνετε σε εγρήγορση - Ελέγξτε τον ιό - Σώστε ζωές» ήταν το σύνθημα που ανακοίνωσε ο Τζόνσον στο διάγγελμά του για την επόμενη φάσης της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βρετανία, ωστόσο πολλοί τον κατηγόρησαν για μη σαφείς οδηγίες.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα βασίζεται, όπως εξήγησε ο Τζόνσον σε πέντε επίπεδα συναγερμού και αυτό θα καθορίζεται από την ταχύτητα μετάδοσης του ιού. Όπως διευκρίνισε, το χαμηλότερο επίπεδο, δηλαδή το πρώτο, θα σημαίνει ότι ο ιός δεν είναι πλέον παρών ενώ το πέμπτο επίπεδο θα είναι το πιο επικίνδυνο.

Covid: 210 νέοι θάνατοι στη Βρετανία - Πάνω από 32.000 τα θύματα στο σύνολο

Πρόσθεσε, δε, ότι η χώρα βρέθηκε στο τέταρτο επίπεδο και πλέον είναι σε θέση να λάβει μέτρα για να μεταβεί στο τρίτο επίπεδο, ενώ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις για άρση του lockdown κι ότι αυτό συνεπώς δεν θα συμβεί αυτή την εβδομάδα. 

Τα κύρια σημεία του διαγγέλματος Τζόνσον

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων για διχαστικό και αόριστο διάγγελμα, στο φως ήρθαν περισσότερες λεπτομέρειες που αποσαφηνίζουν τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για την άρση των μέτρων.

-    Πόσο γρήγορα: Δεν πρόκειται για βραχυχρόνια κρίση. Είναι πιθανόν ότι η Covid-19 θα κυκλοφορεί στην κοινότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας, πιθανώς, περιοδικές επιδημίες. Στο εγγύς μέλλον δεν μπορούν να αποφευχθούν μεγάλα επιδημικά κύματα χωρίς την εφαρμογή ορισμένων μέτρων. Βραχυπρόθεσμα, δεν μπορούμε να κάνουμε δραστικές αλλαγές, προειδοποιεί η κυβέρνηση.

-    Οι ευάλωτοι: Οι εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνονται να προφυλάσσονται για ορισμένο διάστημα.

Μπόρις Τζόνσον: Σαν το Β' παγκόσμιο πόλεμο... η μάχη εναντίον του κορωνοϊού

-    Πίσω στη δουλειά: Στο ορατό μέλλον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι και όχι στον κανονικό χώρο εργασίας, όταν είναι δυνατόν. Όλοι οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να εργασθούν από το σπίτι θα πρέπει να μεταβαίνουν στις εργασίες τους, εάν οι χώροι εργασίας είναι ανοικτοί.

-    Σχολεία: Τα σχολεία θα πρέπει να προετοιμασθούν να ανοίξουν για περισσότερα παιδιά από την 1η Ιουνίου. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι όλα τα παιδιά του δημοτικού να επιστρέψουν στο σχολείο πριν από το καλοκαίρι για έναν μήνα, εάν γίνει δυνατόν.

-    Μεταφορές: Όλοι, περιλαμβανομένων των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, θα πρέπει να αποφεύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, όπου είναι εφικτό. Κινηθείτε με τα πόδια ή με ποδήλατο. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις ώρες αιχμής στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης στα δημόσια μέσα μεταφοράς πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά.

-    Διεθνείς μετακινήσεις: Η κυβέρνηση θα ζητήσει από όλους τους ταξιδιώτες που θα φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός λίγων εξαιρέσεων, να αυτό-απομονώνονται για 14 ημέρες. Όλες οι μετακινήσεις εντός της Κοινής Περιοχής Μετακινήσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νήσος του Μαν και Αγγλο-νορμανδικές νήσοι) θα εξαιρούνται επίσης από τα μέτρα αυτά.

Αυτά τα διεθνή ταξιδιωτικά μέτρα δεν θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Μαΐου, αλλά θα εφαρμοσθούν το συντομότερο δυνατόν. Περαιτέρω λεπτομέρειες και οδηγίες θα εκδοθούν σύντομα και ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα ενημερώνεται τακτικά.

-    Διευρυμένα νοικοκυριά: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτρέψει στους ανθρώπους να διευρύνουν την ομάδα προσώπων του νοικοκυριού τους για να περιλάβουν ακόμη ένα νοικοκυριό, σύμφωνα με το μοντέλο που ακολουθεί η Νέα Ζηλανδία.

-    Μη αναγκαία καταστήματα: Tα μη αναγκαία καταστήματα θα ανοίξουν σταδιακά από την 1η Ιουνίου.
Μετά τις 4 Ιουλίου θα μπορέσουν να ανοίξουν οι εναπομείνασες επιχειρήσεις. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται τα καταστήματα προσφοράς προσωπικής φροντίδας (κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής) και επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, παμπ και ξενοδοχεία), δημόσιοι χώροι (όπως χώροι θρησκευτικής λατρείας) και χώροι ψυχαγωγίας (όπως σινεμά).

-    Μάσκες: Η κυβέρνηση συνιστά στους ανθρώπους να φορούν καλύμματα προσώπου σε κλειστούς χώρους, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν είναι πάντα εφικτή.

-    Έξοδοι: Οι άνθρωποι μπορούν να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Οι άνθρωποι θα μπορούν να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους όσες φορές θέλουν κάθε μέρα. Μπορούν να οδηγούν ανεξαρτήτως κοινωνικών αποστάσεων.

-    Συμμόρφωση: Η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή αυστηρότερων μέτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, όπως έχει να δει να γίνεται σε πολλές άλλες χώρες.

-    Κόστος: Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας είναι εξαιρετικά δαπανηρά και δε μπορούν να εφαρμοσθούν για μεγάλη χρονική περίοδο. Καθώς η κυβέρνηση προσαρμόζεται στα παρόντα περιοριστικά μέτρα η κυβέρνηση θα χρειασθεί να μειώσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης καθώς οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στις εργασίες τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μπορούν να καθορίζουν μόνες τους τα μέτρα που θα λάβουν για την άρση των μέτρων.

Κωμικός διακωμωδεί τις ασάφειες του διαγγέλματος Τζόνσον

Τον Τζόνσον έβαλε στόχο ο κωμικός Ματ Λούκας σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και έγινε viral σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφορμή για τον αιχμηρό του σχολιασμό στάθηκαν οι οδηγίες που έδωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός για την ζωή στην μετά την πανδημία εποχή μέσα από το διάγγελμά του το απόγευμα της Κυριακής.

 

 

Ο Λούκας, που στην χώρα του έγινε γνωστός μέσα από την εκπομπή «Little Britain» και την ταινία «Bridesmaids» δημοσίευσε στο Twitter το βίντεο του, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός προέβη στις σχετικές ανακοινώσεις.

Έτσι, μιμήθηκε τον τρόπο ομιλίας του πρωθυπουργού και είπε: «Λοιπόν, λέμε να πηγαίνετε στην δουλειά, αλλά να μην πηγαίνετε στην δουλειά. Να χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά την διαδρομή σας ως εκεί, αλλά να μην τα χρησιμοποιείτε. Βγείτε έξω, αλλά μη βγείτε έξω. Και εμείς κάτι θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, πολλοί Βρετανοί έσπευσαν να σχολιάσουν το βίντεο του γνωστού κωμικού και επεσήμαναν ότι ουσιαστικά ο Λούκας ήταν τελικά… πιο σαφής από τον πρωθυπουργό.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top