ΕΕ: Η αεροπορία της Συρίας πρέπει να λογοδοτήσει για τη χρήση χημικών όπλων

«Η ατιμωρησία για αυτές τις φρικτές πράξεις δε θα γίνει ανεκτή»

Josep Borrell

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τη δημοσιοποίηση της πρώτης έκθεσης της ομάδας έρευνας και εντοπισμού του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και του Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (OPCW), δήλωσε εξ ονόματος των Κρατών Μελών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Josep Borrell. 

«Μαύρες» προβλέψεις: Ύφεση 10% σε ΕΕ και μέτρα 1,5 τρισ. λόγω κορωνοϊού

Στη δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει: «υποστηρίζουμε πλήρως τα πορίσματα της έκθεσης και σημειώνουμε με μεγάλη ανησυχία τα συμπεράσματά της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει έντονα τη χρήση χημικών όπλων από την αραβική πολεμική αεροπορία της Συρίας, όπως καταλήγει η έκθεση. Οι υπεύθυνοι για τη χρήση χημικών όπλων πρέπει να λογοδοτούν για αυτές τις κατακριτέες πράξεις», τόνισε εξ ονόματος των Κρατών Μελών της ΕΕ.

«Η λογοδοσία είναι απαραίτητη για την αποτροπή της επανεμφάνισης χημικών όπλων. Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε - είτε πρόκειται για κράτος είτε για μη κρατικό φορέα - οπουδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μπορεί να ισοδυναμεί με τα σοβαρότερα διεθνή εγκλήματα - εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά ανθρωπότητα», ξεκαθάρισε.

«Η ατιμωρησία για αυτές τις φρικτές πράξεις δε θα γίνει ανεκτή. Εναπόκειται τώρα στη Διεθνή Κοινότητα να εξετάσει δεόντως την έκθεση και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη δική της δέσμευση για την εταιρική σχέση κατά της ατιμωρησίας της χρήσης χημικών όπλων, είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι αυτή η σαφής παραβίαση των βασικών αρχών της Σύμβασης θα λάβει την ισχυρότερη δυνατή απάντηση από τα Κράτη Μέλη της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα», σημείωσε.

Η ΕΕ ξεκινά την επιχείρηση IRINI για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει προηγουμένως περιοριστικά μέτρα σε υψηλού επιπέδου Σύρους αξιωματούχους και επιστήμονες για το ρόλο τους στην ανάπτυξη και τη χρήση χημικών όπλων και είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης περαιτέρω μέτρων, ανάλογα με την περίπτωση», ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σταθερά τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, ένα βασικό μέσο διεθνούς ελέγχου των εξοπλισμών και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται, στο ανώτατο επίπεδο, να υποστηρίξει τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στις προσπάθειές του να εφαρμόσει την απόφαση των κρατών, τον Ιούνιο του 2018, να θεσπίσει ρυθμίσεις για τον εντοπισμό των δραστών της χρήσης χημικών όπλα στη Αραβική Δημοκρατία της Συρίας», υπενθύμισε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και υπογραμμίζει τη συμπληρωματικότητα του έργου του με τα Ηνωμένα Έθνη. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα, την αμεροληψία και την ανεξαρτησία της Τεχνικής Γραμματείας του Οργανισμού και της ομάδας διερεύνησης και ταυτοποίησης του», κατέληξε.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top