Κορωνοϊός: Εφαρμογή θα ελέγχει με... selfies ποιοι τηρούν την καραντίνα!

Σε λειτουργία το μέτρο στην Πολωνία για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού

Γυναίκα - Σέλφι

Η Πολωνία έθεσε σε λειτουργία μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα επιτρέπει να εντοπίζει, μέσω των φωτογραφιών selfies, εάν οι πολίτες τηρούν την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα του υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Επιστρέφουν με ειδικές πτήσεις οι Έλληνες από Πολωνία και Ισπανία

«Η εφαρμογή προορίζεται για ανθρώπους που παραμένουν σε καραντίνα, που επιστρέφουν από το εξωτερικό», των οποίων τα δεδομένα και ο αριθμός τηλεφώνου έχουν αποθηκευτεί σε ειδική βάση δεδομένων, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κάρολ Μάνις.

Όσοι έχουν τεθεί σε καραντίνα έχουν την επιλογή, είτε να δέχονται απροειδοποίητες επισκέψεις από την αστυνομία, είτε να κατεβάσουν την εφαρμογή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου.

Πώς θα εφαρμόζεται 

Προκειμένου να εξακριβώνεται εάν ο απομονωμένος παραμένει σε καραντίνα, η εφαρμογή «καραντίνα στο σπίτι», που χρησιμοποιεί λογισμικό και τεχνικές γεω-εντοπισμού κι αναγνώρισης προσώπου, θα απαιτεί από τον χρήστη να βγάζει μία πρώτη selfie αναφοράς.

Στη συνέχεια θα του ξαναζητά, απροειδοποίητα και σε διάφορες χρονικές στιγμές εντός της ημέρας, να βγάλει κι άλλες selfies, που θα συγκρίνονται με την αρχική φωτογραφία αναφοράς.

Ο ερωτώμενος θα έχει διορία 20' να στείλει την φωτογραφία του. Μία υπενθύμιση θα αποστέλλεται εάν αυτός δεν τηρήσει τη διορία και εάν δεν απαντήσει εντός επιπλέον 20', η εφαρμογή θα ενημερώνει την αστυνομία.

Μόνον οι αστυνομικές αρχές έχουν δικαίωμα να εξακριβώνουν ποιος τηρεί την καραντίνα.

Σήμερα η αστυνομία ενημέρωσε πως τιμώρησε με πρόστιμο 500 ζλότι (111 ευρώ) έναν αποκλεισμένο που απομακρύνθηκε από την κατοικία του, ενώ τα πρόστιμα του είδους μπορούν να φθάσουν έως τα 5.000 ζλότι (1.100 ευρώ).
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top