Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ δεν προσέφερε χάρη στον ιδρυτή του WikiLeaks

Με αντάλλαγμα να δηλώσει ότι η Ρωσία δεν εμπλέκεται στη διαρροή των emails

«Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε χάρη στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, υπό τον όρο να δηλώσει ότι η Ρωσία δεν είχε καμία εμπλοκή στη δημοσιοποίηση από τον ιστότοπο των emails του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016» έγινε σήμερα γνωστό κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας, σε δικαστήριο του Λονδίνου. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διαψεύσει.

Τραμπ: «Έκλεψε» την παράσταση η προεδρική λιμουζίνα σε αγώνα οχημάτων

Στο δικαστήριο του Ουέστμινστερ, ένας από τους δικηγόρους του Ασάνζ, ο Έντουαρντ Φιτζέραλντ, αναφέρθηκε σε μια κατάθεση ενός μάρτυρα, του Ρεπουμπλικανού πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ, Ντάνα Ροχραμπάσερ, που επισκέφτηκε τον Ασάνζ το 2017, λέγοντας ότι είχε σταλεί από τον Αμερικανό πρόεδρο για να προτείνει την απονομή χάριτος. 

Η χάρη θα δινόταν υπό τον όρο ο Ασάνζ να υπακούσει τις εντολές της Ουάσινγκτον δηλώνοντας ότι οι Ρώσοι δεν εμπλέκονταν στη διαρροή των emails, που έπληξε την προεδρική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον το 2016, σύμφωνα με την κατάθεση του Ροχραμπάσερ.

Ο δικαστής έκρινε αποδεκτά τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία. Στο σημερινό δικαστήριο, οι δικηγόροι του συζητούσαν για τη διαδικασία της ακρόασής του την επόμενη εβδομάδα, σε μια δίκη, κατά την οποία θα αποφασιστεί αν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Ο 48χρονος Ασάνζ, που κρατείται σε φυλακή στο Λονδίνο, μάχεται κατά του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες μεταξύ των οποίων συνομωσία για υποκλοπές από κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας. Εάν καταδικαστεί μπορεί να περάσει δεκαετίες στη φυλακή.

Τα emails, οι Ρώσοι χάκερ και η εκλογική περίοδος του 2016

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει ότι τα emails των Δημοκρατικών αποκτήθηκαν παράνομα από Ρώσους χάκερ στο πλαίσιο της εκστρατείας της Μόσχας για να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, στις οποίες ο Τραμπ αντιμετώπισε την Κλίντον.

Το Wikileaks δημοσίευσε το 2016, σε μια κρίσιμη στιγμή της προεκλογικής περιόδου, χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα του Δημοκρατικού Κόμματος και της προεκλογικής ομάδας της Χίλαρι Κλίντον, τα οποία συνέβαλαν στη δυσφήμιση της υποψηφίου.

Θα εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ ο Ασάνζ; Την ερχόμενη Δευτέρα η εκδίκαση της υπόθεσης

Το βασιλικό δικαστήριο Ούλγουιτς στο Λονδίνο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα την εκδίκαση της υπόθεσης - με τον Ασάνζ να παρίσταται αυτοπροσώπως – για να αποφανθεί αν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.  

Στη σημερινή ακρόαση, ο ιδρυτής του WikiLeaks μίλησε μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης από τη φυλακή, προκειμένου να επιβεβαιώσει το όνομά του και την ημερομηνία γέννησής του. Εμφανίστηκε ήρεμος και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας διαβάζοντας σημειώσεις. 

Η διεξαγωγή της δίκης θα χωριστεί σε δύο μέρη, με το δεύτερο μισό να καθυστερεί μέχρι τον Μάιο. 

Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος την εμπλοκή Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τον ισχυρισμό των δικηγόρων του Τζούλιαν Ασάνζ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στον πρώην γερουσιαστή Ντάνα Ροχραμπάσερ να προσφέρει στον ιδρυτή του WikiLeaks χάρη ως αντάλλαγμα μια δήλωσή του ότι η Ρωσία δεν είχε καμία εμπλοκή στη δημοσιοποίηση από τον ιστότοπο των emails του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016.

«Ο πρόεδρος ούτε καν γνωρίζει τον Ντάνα Ροχραμπάσερ εκτός του ότι είναι πρώην γερουσιαστής» δήλωσε η Στέφανι Γκρίσαμ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας. 

«Δεν έχει μιλήσει ποτέ μαζί του για αυτό το θέμα ούτε για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα. Είναι εντελώς μύθευμα και ένα απόλυτο ψέμα. Αυτό είναι πιθανώς μια εξαπάτηση (hoax) και ένα απόλυτο ψέμα από το Δημοκρατικό Κόμμα» σημείωσε. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top